28 July 2008

EntRY Ke 100


The "PENGANTIN"

huhuhu..diam x diam..dah 100 entry ej type..walaupun ada d antaranya..merapu2.. kah3..so entry ke 100 ni mesti special.. ape yang special...special nye.. kali ni ej akan tulis cerita sepanjang minggu lepas..bermula selasa 22 aribulan..sampailah.. arini..28 aribulan..special nye jugak..sepanjang minggu ni..kebanyakkannye ej kat rumah "orang tu" so ari2 laa jumpa dia..ha3..

selasa...
arini sepatutnye kene pegi rumah mak long kul 9.00 pagi..tapi da terlajak..9.15 baru tersedar..tgk phone..ada sms dari anum suh pegi jonker skarang..kedua2 kedai..da tutup..sampai ari selasa depan baru bukak balik.. sbb minggu ni banyak kene settlekan..takut x terurus kedai..ngan majlis kahwin abg zaid..ermm so ej pun pegi la.. jonker..bawak cupcake..eh..ej x cerita lagi pasal cupcake tu kan..haha terlupa..semalam cuti..lepas tgk tv tu..bosan..so memandangkan koko ada..butter ada..gula ada..ej pun buat la cupcake..tapi terkeras plak.. mak ej cakap..terlebih gula..betul la tu kot..sbb ej x sukat.. main lebur je suma...haha2..ermm ej bawak la cupcake tu ke kedai...kak zura orang pertama rasa..ermm keras..atas dia..tapi dalam dia ok..ada tu tengah dia berderai..kene lebihkan butter..kak midah pun cakap yg sama..ermm masa ej sampai tadi..kak zura..anum..ngna abg jamal je ada...kitaorang kene keluarkan suma barang yang nak pakai untuk esok ngan majlis kahwin..rempah..beras..susu..pinggan cawan..periuk...suma2 la.. pastu abg jamal suh ej pegi amik rempah..kat area bukit china..huhu kawasan ej..so boleh lah pegi..sbb tau jalan..kalau tempat lain..kimsalam la.. haha..ermm balik amik rempah tu..pegi blakang..abg jamal kata "ni saper punya kuih tertinggal ni.." kak zura balaskan.."dak ej buat.." haha abg jamal pandang pastu dia tanye.."ko tau buat kek?".."untuk sendiri makan boleh arr.. tapi ni da terlebih gula so..keras skit.." hah kene explain sebelum di fire idup2..al maklum le..saper tak kenal mulut jamalludin..lazer ngalahkan kak ogy..pastu dia pun amik 1..yang ada topping atas dia...dia cakap.."a ah..keras skit..tapi boleh ar.. sedap..sekali makan..ni coklat mahal ni.." dia cakap pasal coklat topping tu.. ej cakap.."takde arr.. tu pakai koko,susu pekat ngan butter jer.." pastu dia teruskan makan..then kak midah,along ngan sebelah sampai..ngan pak long..packing2 barang..ej ngan kak midah..g masak kat dapur sbb mak long pesan suh masak untuk wat sarapan kitaorang..gunakan rencah yang ada sbb kedai tutup 1 minggu..takut xleh guna plak nanti..rugi..baik kitaorang makan..kak midah goreng..kueytiaw goreng..ngan nasi goreng cili padi..pastu ej buat mee goreng...along..mula2 nak buat fish n chip..lepas dia potong ikan tu trus dia blah..bila orang tanye asal along tak siapkan..dia kata.."kak midah kata potong je.." hampeh...dia ni ada masalah mental ej rasa...so ej sambung la..letak bawang putih..chicken stock ngan lada sulah..then gaul kan kat tepung pastu goreng..biasa nye kene celup telur pastu letak bread crumb..sbb masa tak mengizin kan kita kene xpress..haha..perut da kruk2 tak tahan..kitaorang makan dulu..sedapnye..macam2 ada..lepas da makan tu..kitaorang pun pegi la umah mak long..siapkan ape yang patut..untuk function kat PETRONAS..esok..seingat ej..kitaorang settlekan barang2 tuk dalca..kentang,terung,carrot,cili,serai..halia..sampai pijau tangan ni..huhu..pastu settingkan barang2 yang nak di bawak..separuh tadi da siapkan kat jonker..sepatutnye malam da takde ape..mak long pun da kata x payah datang..yang tinggal cuma daging ngan ayam je.. tapi lepas anum sms jamal tanye nak datang ke tak..dia kata "datang macam kerja!!" hah terpaksa la datang..tapi sejujurnya..ej ske datang..sbb kat rumah bosan takde kerja..haha.. pukul 10 camtu kitaorang datang..x silap ej..sebelum datang tu mak ej suh antar lauk kat kakak ej kat bamboo..dan sebelum pergi tu..ej da call dia..pesan dia suh buat "strawberry shake" haha..bestnye...da antar..ej pun gerak la pegi umah mak long..ayam suma da sampai..ej,abu,anum,thalib ngan "orang tu"..ngan abg jiang...start cuci daging..da siap..kitaorang buat ayam plak..ayam ni leceh skit..sbb kene buang certain2 part yang x perlu..kitaorang kemudiannye di join..abg pian..abg zaini..ngan abg leman "AKHLANKAN" yang tak buat kerja..duk makan minum makan minum..ketawa.. ishh sengal btul..dorang kalau da berkumpul..ada le mangsa nak d kenakan..dan malam tu turn ej plak kene..x tahan dek usikan dorang..ej g tolong mak long masak kuah..tolong wat semak..haha..kacau kuah jgn kasi hangit..berat giler.. malam tu yang masak..mak long ngan mama alias..ej lepak ngan mai ngan anum sampai kul 1 pastu anum balik..ej stay lagi..bila nak balik tu hujan plak turun..mak long kata..tido sini je.. besok pagi baru balik..haha "orang tu" dah duk sakat..ampesh..lepak ngan dia tgk tv..ej x biasa r tido umah orang..tido umah sendiri baru best..huhu hujan berhenti..ej pun balik...sampai je umah..ada sms.."dah sampai umah ke? x kasi gudbye kiss pun nak balik.." haha..agak2 saper la yang kasi kan.. huhuh.. pukul 3 baru bleh tido...

rabu..
bangun kul 6.00 pagi.. yer.. 6 pagi.. tido 3 jam je..siap2 suma..pukul 7.00 gerak..antar mak ej g keje dulu..sampai umah mak long dalam kul 7.30 camtu..kak midah da sampai..anum tengah potong timun ngan mami maya..ej join kak midah potong nenas..azab ok..sampai mengelupas tangan..pedih gile..pastu along join kitaorang..haizz..kadang2 ej lemas ngan along..dia buat keje..tapi macam lari skit dari cara kitaorang..dah tu..dia buat keje pastu termenung..lama dia dok pk..pastu baru dia sambung kerje..budak ni da masalah ni..da siap suma barang2..da angkut masuk lori abg rasul.. ngan abg ali..tukar baju suma..kene pakai uniform..da siap2 suma ingatkan naik ngan mami maya..skali abg jamal panggil naik ngan dia.. ampesh.. ej,abg jamal,abu ngan abg leman akhlankan naik 1 kereta..function tu kat PETRONAS tangga batu.. bukan stesen pam minyak tau.. kat tempat pemprosessan minyak tu..x penah pegi..adoi.. besarnye tempat dia..da tu..xleh naik kereta tuk masuk kat dalam tu..kene naik van/lori..sbb ekzos tak lepas..ej naik ngan abg ali ngan abg pian..sampai kat dalam..kuarkan barang2 suma..pastu anum,mak long,kak midah,kak zura ngan mami maya sampai..setting suma barang2..da letak suma..mami maya ngan kak zura potong buah.. ej ngan anum settlekan buffe set..semak btul la pekerja dorang main letak2 tray suka2 ati je..susahkan kerja kitaorang..abu thalib ngan along tolong mak long settle kan lauk..abg leman ngan pian settlekan nasi ngna acar..abg jamal ngan joe..settle kan tuk kat tempat VIP kene naik atas.. dorang pegi guna van..da siap suma..time rehat pekerja pun start..dorang mula masuk dewan@kantin..yang mana kene lalu tempat kitaorang..dan sesetengah dari mereka yang tatau adap akan mintak air..ej da pesan jangan..kak zura pegi keluarkan cawan..start tu..kak midah kene tuangkan air..ej cakap jgn tuang lagi sbb bende ni merebak..bila sorang nak..suma2 nanti nak..da la air x cukup..2000 orang minum...kalau suma2 amik air..nanti nak bancuh guna air ape..bila ej cakap saper yang start keluar kan..kak zura cakap "kak midah yang suruh keluarkan cawan.." kak midah plak cakap "suma kak midah..kak midah kak midah..ape lagi yang kak midah.." arini ej bengang gile ngan kak zura..dia asik salahkan orang..dia asik suruh orang...dia yang kira pinggan tu cukup2..pastu dia suruh kita buat keje bodo g kira balik pinggah tu..pastu dia tanye.."takde lebih ke dik? akak da lebihkan 1 ke 2" ej balas.."Da kira berbalas2..tak caya g kira sendiri.." dia nye perangai makin lama makin meluat kitaorang tgk..nak cakap takbleh.. maklum le orang kuat..malas nak bertekak..ej cuba elakkan dari bercakap ngan dia..then mami maya cakap..orang2 yang jaga air tu kene letak air siang2..sbb nanti dorang nak jaga lauk..takde orang nak handle air..pastu dorang kata nanti nasi takde orang jaga..mami maya kata kitaorang kene jaga sorang 1..ada 4 stesen kat situ..sorang 1.. ej cakap "jangan mami..nanti abis kene kerumum..owang da pernah kene..kat masjid dulu..tu tak sampai 300 orang..ni.. 2000..ada mati kat tengah2 nanti.." mak long pun cakap jangan jaga..ermm pastu kitaorang dengar omputih tu dok berucap..yang klakar@buat sakit ati.. orang da le tengah2 panas terik..duk dengar ceramah dia..dia bleh kata.. "gud morning" to all padahal..matahari da atas kepala dah...bengong btul..sampai mak long pun cakap.."omputih gile..da tengahari..dia gud morning lagi" pastu dorang start makan..mak oiiiiii..macam semut kebulur tak makan 20 hari..memang gile..serun korang tgk..anum nak letak cawan pun takut..kene lari cepat2.. gile ar.. korang cuba pk.. ada tu sampai amik nasi guna tangan..ceduk kuah guna cawan...yang paling seram..dia main masuk je tangan..tau2 keluar dapat ayam..kitaorang sepatutnye tgk lauk tu kalau kurang..kitaorang amik tambahkan..tapi..kitaorang cuma mampu tgk orang je..nak tgk lauk? langsung tak dapat..salah petronas gak..sbb majlis tuk 2000 orang.dorang cuma sediakan 2 khemah dah tu air memang tak cukup 4 sure.. sbb orang2 dia tuang dalam 50 satu table je..so kitaorang amik langkah kitaorang sendiri..aku,anum,kak midah,kak zura ngan mami maya guna jag..tuangkan dari tepi..sbb kalau nak tunggu kat dalam memang x lepas nye..silap2 tinggal tong je...pastu abg pian plak ajak aku bawak nasi masuk dalam ratusan orang tu sbb nasi da abis..masyaallah...boleh lemas ko masuk celah2 orang..ratusan orang..yang duk pakai baju setebal2 alam..d bawah panas terik..bau? jangan cakap2.. macam2 bau..sampai loya tekak korang..macam2 "perfume" asli ada..x dapat d gambarkan..bila korang mintak laluan nak letak nasi.. macam x jalan mungkin sbb most of them tu..bukan orang kita.. some of them datang dari india,pakistan,bangladesh..sumanye lelaki..kalau ada perempuan pun bleh bilang ngan jari..ada yang muka pecah rumah..ada yang bleh tahan hensem nye.. ha3.. macam2 rupa ada..ada sorang tu..nama dia FARHAN..kak zura yang tanye nama dia..bila dia lalu je dia pandang kat kitaorang yang tuang air..tersenyum2..yang jadik mangsa..anum ar.. suma sakat dia..hahaha..kejap2 c farhan ni lalu amik air..yang ada tu sibuk2 plak nak plain water..da tuang..dia minum pastu dia mintak lagi..sampai 4 kali..da la tong air tu berat..bleh kene buasir duk tuangkan dia air..pastu ada pakcik tu ajar..jerit "pani pani.." pani tu maknanye air dalam bahasa pakistan..mama hamdan ngan mama zn keje kat petronas rupanye..dorang tolong kitaorang dapatkan tray ngan pinggan sbb x ckp..dorang dapat laa makan+tapau tuk member2 dorang..haha bila orang da reda skit..aku ngna kak midah makan dulu..sedapnye kambing kurma..ampesh c thalib kenekan aku..aku suh dia tuang daging..dia kasi tulang..nasi tu panas bila kene tangan aku yang terbelah dek kerana nenas tu..pedihnyee yang amat skali..x tahan..aku suh kak zura amikkan sudu..dia buat2 tanye kat mana.. pastu dia cakap takde..aku malas nak suruh lagi aku cakap.."dah ar tak payah.."..betul2 sakit ati ngan dia..pas suma orang da makan..kitaorang kemas skit2..pastu setting kan table tuk 1 set lagi tuk 100 orang yang blum makan..da siap suma..kemaskan2 barang..masuk dalam lori..kitaorang pun gerak balik..abu ngan thalib naik lori ngan abg ali..aku,anum,along,kak zura ngna mak long naik van mami maya..huhu..on da way tu singgah balai polis klebang..mami maya nak letak pamphlet pasal bank..maklum ler..dia ni orang marketing..tadi function pun sempat dia edarkan skit2..buat marketing.. haha pastu singgah orang jual putu piring..sampai je umah mak long..suma masuk lepak jap..pastu kuar..angkat barang..nak cuci..suma keluar..kecuali abu..abu da membuta..ngan kak zura..dia sempat lagi tido..yang lain da kuar nak start cuci..angkat2 barang suma..pastu dia keluar..angkat barang ringan2..pastu dia duduk makan putu piring..aku tak paham macamana..otak dorang bleh set macam tu eh..tergamak lepaskan tekak sendiri..pastu tgk orang lain buat kerja..meluat aku..kak midah cakap.." macam tak kenal..dia kan slalu lepaskan tekak sendiri..." pastu kak midah suh dia buat air sirap..dia tanye berbalas2 kat mana ais..aku cakap kat dalam tong merah..dia carik2 pastu dia tanye lagi kat mana..aku pergi kat tong merah tu..aku angkat ais.. aku hempaskan..pastu aku blah..dia cakap ape tah..aku tak dengar.. x silap aku dia cakap.."nak naik angin plak.." mama isa pandang je..pastu dia tanye lagi sirap kat mana..along pegi amik kan padahal tong tu depan mata dia je..dah tu kepala batu..orang cakap jangan buat manis2..dia tuang..inci tu banyak2..manis air tu..haizz.. pastu dia kata.."tadi nak minum..owang da buat tak nak minum plak.." pastu along sambung.." sorry sket..along yang buat eh.. sbb along yang angkat.." x kuasa nak layan perangai dia..so kitaorang pun teruskan acara mencuci..sampai kul 6.30 camtu baru abis..balairaya da ramai gile time tu sbb..ada persidangan pemuda umno..malam ni dorang nak mengundi..nak pilih calon baru..mama isa pun ada bertanding..ermm aku ngna anum duk lepak kat buaian..nyanyi lagu umno..kah3.. da takde keje..da siap suma..da settle..kitaorang pun balik...balik mandi..pastu terus tido..time tu pukul 7malam..yang peliknye..pukul 11 malam da bangun..pastu tokleh tido..sampai kul 3 pagi.. ZzZzzz gile..kul 3 baru tido balik...

khamis..
d kejutkan..dengan deringan telefon.."Jamal (TB)" ..."ej pukul 12.30 datang umah mak long..ko tolong sms yang lain.." aku tengok jam..12.15... gile ke ape...ZZzZzzZz mandi siap2 suma..pastu g umah mak long..ermm ampesh..suma takde..aku sorang2 je..aku sms anum..sms kak midah..kak zura ..pastu along sampai..kitaorang kene pegi jonker..nak amik barang2..suma barang2..pinggan mangkok sebab nak guna ari keje kahwin nanti..abg jamal pesan suh amik freezer kat depan punya..keluarkan suma barang..tinggalkan ikan,ayam ngan daging je..anum duk masam je..kak midah kata dia sakit ati.. sbb rehat tak cukup pastu pagi2 da suh datang umah mak long..time jamal call dia tu..dak anum tengah kemas rumah..tu dia bengang..sampai rumah sendiri pun takleh nak kemas..nak kejarkan keje..tapi kadang2 aku x paham ngan dorang yang lain..ker dorang yang tak paham bahasa.kan dorang da tau..abg jamal da cakap..kedai tutup tapi kerje tetap kerje..datang macam biasa.. so what's the big deal..kerje je la..tapi bila cakap camtu..jawapan yang akan d perolehi..korang lain..xde anak..tolong ar.. aku da geli dengar alasan tu..bagi aku.. kerje tetap kerje..takde kerje camana nak dapat duit..aku ngan kak midah..anum ngan kak zura..along sorang2..kitaorang pegi jonker...nak d jadikan cerita..motor anum plak bocor..aku bajet dia mesti panas giler..g kedai motor yang da terlepas tu..tutup..camana x prasan plak..huhu pastu pegi kedai basikal kat selekoh kedai india tu..ermm c "masuk air" ada..ngan samsir..budak yang duk sebelah rumah aku..ermm pam..motor.. sbb ingatkan pancit je..takde angin..da pam kitaorang pun g la bistro..nasib baik dekat..ermm da sampai..angin dia kurang balik..so along dengan rela hati nye nak pegi antar repair..so kitaorang pun start la berkerja walaupun kitaorang ni blum makan ingatkan nak buat mee sup sbb barang ada..aku da kuarkan da udang..kejap lagi c sebelah datang..aku terus masukkan balik..sbb barang yang nak siapkan suma da ada..da siap suma kitaorang pun lepak ar kat depan..freezer suma da siap..pastu tanye c sebelah..nak buat ape lagi..kalau takde kitaorang nak g umah mak long...ermm dia kata takde paper.. so bleh balik..dia cakap.."freezer blakang suma da pindah barang.." kitaorang cakap la abg jamal nak freezer depan..pastu dia sajer nak carik pasal dia cakap freezer blakang..dia ni memang sebal..slalu nak menyusahkan orang..time tu anum ngan kak zura da jalan sekerat dah..aku ngan kak midah da gerak da..dia panggil..kak midah cakap.."jalan jangan berhenti.." kak midah cakap tu pun btul..kalau kitaorang tunggu mesti kene clearkan freezer tu..pastu nanti kalau jamal marah..saper yang kene..kitaorang jugak...sampai umah mak long..mak long suh beli mee ngan kueytiaw goreng kat kedai mak bidah..lepak2.. sementara tunggu siap..kak zura dok borang ngna miza..miza yang anum slalu citer tu..kawan dia..aku tgk orang nye.. besar..macam da 25-27 camtu..rupa2nye sama baya aku..hampesh..sampai je umah mak long..aku pun masuk dapur..c sebelah sound aku.."apasal aku panggil ko tak berhenti..ko ingat orang main2 eh..korang lagi orang gurau2 korang ingat aku main2..gurau2 sampai korang tak respect aku.." aku diam je..malas nak bertekak..yang lain pun diam je..yang aku pelik orang lain dia tak nak fire..dia fire aku..last2 aku buat tatau je..malas nak bertekak sebab..aku tau aku betul..aku hanya mengikut arahan abg jamal..kak midah pun cakap jangan layan..lepas makan kitaorang g settlekan pinggan mangkuk..lap..pastu susun suma..sambil tu..dok mengumpat pasal c sebelah..kak midah cakap ngan pk2 sangat..kalau x puas ati suh dia jumpa kak midah.. sbb kak midah yang suh aku jalan..aku cakap "da.. matikan cerita.." start dari tu aku cakap ngna diri aku sendiri..jangan layan c sebelah bodo bangap bebal ni..ape dia suruh buat..sbb dia boss..tapi nasbah nak gurau2..gelak2 lagi..aku tobat x nak..da siap suma..aku lepak ngan anum ngan mai..kak zura,along ngan kak midah da balik...kitaorang g petik inai..sbb pengantin nak pakai..abis 1 pokok kitaorang kerja kan... da siap petik..kene kutil daun dia plak..aku x buat..mami peah ngan anum yang buat..mai tunggu giliran dia nak menggiling..haha..ermm dorang giling guna batu giling..pastu letak arang ngan serbuk teh..tuk merahkan dia..mula2 mai buat...pastu anum..pastu aku..yer aku pun terkene skali duk menggiling...takut tangan aku jadik cam tangan anum ngan mai..aku suruh dorang yang pegang inai2 tu..tapi xleh lari..terpaksa gak buat sendiri..tapi tangan aku tak kee sangantla..sbb sangat berhati2..paling tapak tangan kat area ibu jari..ngan jari2 je kene kesan inai tu..kejap je da merah...huhuh..pastu anum suh mai sms abg jamal tanye kitaorang ni kene masuk malam ke..sbb memang da takde keje dah..pastu abg jamal balas.."masuk keje macam biasa..x paham?" haha..amik ko..balik mandi..pastu pukul 8.30 g umah mak long..aku,anum ngna along je ada..kak zura x datang..lantak dia le..takde keje..kitaorang duk aje..tgk gelagat anak2 buah maklong..pastu dapat makan kfc..haha..ermm aku,mai,anum ngna along lepak 1 tempat..pastu mami peah join kitaorang...pastu da makan..along g follow..c sebelah amik barang kat hang tuah mall...pastu dia lesap..balik kot.. aku ngan anum..duk ngadap mami maya gubah hantaran..pastu d join oleh mami peah dan anak2nye..mai..abu..yerrr abu pun ada..pak long..huhuhu..ramai gak la..pening kepala..tolong ckit2..mana yang termampu...pastu da siap suma..kitaorang pun balik...oh hampir terlupa..mai ajak kitaorang teman dia ngan mami maya esok..pegi kebun kutip durian..kitaorang on je...tapi kene pakai baju lengan panjang sebab nyamuk banyak..mai kasi pinjam baju dia..balik..set jam suma..pastu tido.....

jumaat...
hari ni hari nikah kat rumah perempuan..tengahari sepatutnya ada masak..tapi kitaorang kene ikut mami maya g kebun..pagi tu hujan..lebat..x berhenti..takut gak tiba banjir nanti..mak aku pun awal2 da pergi keje..aku rasa dia nak tumpang aku..tapi sbb xleh kuar..dia jalan kaki je pergi..aku pun cakap baju hujan..terus redah..on da way tu..ada xcident..kereta tu rempuh kedai..pelik camana dia bleh rempuh sbb jalan tu takde simpang ke ape ke.. paper je la..sampai umah mak long aku sms mai suh bukak pintu..dia kata x kunci...masuk dalam..abis suar basah..anum da tercegat kat kerusi..perhatikan mai hiris serai..arini masak rendang..makan ngan nasi impit..ermm pukul 8.30 mami maya ngan mama hamdam sampai..smalam kata x nak ikut..hah mama hamdan ni.. kitaorang gerak..time tu hujan lagi ni..mami maya kata..dia da call..dia kata jasin tak hujan..sbb tu kitaorang teruskan plan..ermm sampai kat bemban..kitaorang singgah breakfast..abg tu memang hebat..dia sorang ..handle suma..dialah pembuat air...dialah penebar roti,dialah waiter dan dia jugaklah cashier..tapi air dia hancus..susu kurang..teh cair.. ermm dalca+sambal dia memang best..rasa cam makan murtabak plak..da siap makan suma..kitaorang teruskan perjalanan..still hujan..mama hamdan kata.."tu le..ari jumaat korang nak g kebun.." haha..pastu g amik kunci kat umah mak mami maya..time tu hujan da slow skit..renyai2..pastu pegi ke Kampung Kemamang..kebun tu kat situ..sepanjang jalan tu..yang kitaorang nampak..pokok sawit..pokok getah..pokok pisang,pokok durian..pokok rambutan..macam2 la..sampai je area kebun tu..ada rumah 1..hujan da renyai2..rezeki kata mami..kitaorang masuk je nampak buang langsat berjuntai2..mami ngan mama pakai boot..kitaorang 3 ni pakai kasut je..yer 3..sepatutnye 4..lagi 1 membuta..saper lagi..c along le.. haha..anum ngan mami maya..aku ngna mai.. mama hamdan sorang..misi mencari durian bermula..weeeeee da laa aku ni antu durian...da macam kat syurga durian plak..berlari2 jumpa durian..haha..sampai x larat nak carik..aku bawak kereta tolak kutip yang dorang da kumpulkan je..da puas durian..kitaorang tukar langsat plak..banyak kerengge..eee meremang bulu roma aku..aku mana leh tgk benda2 camni..pas da penuh 1 guni langsat..mai ajak g carik buah "lumba-lumba" aku pun x penah dengar...mami lead kitaorang g carik..pokok dia macam pokok daun kunyit..cuma daun dia jalur2..selari..buah dia..lonjong..kecik je..mai kata makan ngan biji2..biji dia warna hitam..rasa dia...tah..mai kata..da makan..pastu minum air..baru tau rasa dia... anum makan..pastu dia minum air..dia kata takde paper pon..aku pun try ar..makan 1/2 je..kunyah biji dia..pastu minum air..takde paper pong.. mai kata buah tu buat air tu rasa manis..ada ke?tah le.. anum kata ada..paper je la.. mami bersihkan durian..pastu masukkan dalam van..aku? ape lagi..kopek durian makan arrr...hahaha..da siap suma..kitaorang pun g arr umah mami nye mak..antar kunci..dia jemput masuk plak..minum air..da tu.. kitorang teruskan perjalanan..sampai je.. mami ina..isteri abg jamal..cakap.."arini masuk lambat..tgk jam pukul brapa..tolak gaji.." haha...dia gurau je kot..tah la..tadi abg jamal call anum dia tanye kat mana..anum da cakap ikut mami maya..paper je la.. pastu kak zura plak kata..kak midah kata..abg jamal marah kitaoran ikut mami maya...ermm mai plak backup kitaorang..sbb durian tu separuh nak buat pengat..separuh nak buat tempoyak..untuk majlis..ape2 je la..pastu kitaorang settlekan pinggan mangkuk suma..sbb malam kang nak pakai skit..untuk orang yang hantar..tuk majlis nikah..mak long ada ajak..tapi tah la.. memang nak pergi..tapi nanti ape plak orang kata..kak midah kata dorang x jemput kak midah..penin..last2x pergi je la...abg jamal kata ..arini biar orang2 tua je..orang2 muda esok je pegi..last kitaorang suma x nak pegi..sbb esok mesti ada keje kan..kalau da pegi saper nak g uruskan bawang2..halia suma..ermm kitaorang balik mandi..pastu datang balik..aku,anum ngan kak zura je datang..along..membuta...buat ape yang patut..lepas orang2 yang pergi majlis nikah bertolak..kitaorang yang tak pergi suma lepak kat dalam..kak zura da tertido..mai kene jadik baby sitter tuk sepupu sepapat dia yang kecik2..maklum le mai cucu sulong..paling tua skali..ermm bisingnye..anak2 buah dia..pening..last2 suma duk baring ngadap..cerita the mummy return..padamkan lampu..da macam panggung wayang...suma baring..tertido jap..pastu aku dengar anum panggil nama aku cakap da bleh balik..anum ngna kak zura balik..aku stay jap..sampai orang2 yang menghantar tu balik..sbb aku nak tgk ape dorang balas je.. huhuh da lepas tu..aku pun balik arr rumah...tido..esok kul 9 nak kene datang balik..

sabtu...
datang je..aku sorang2.. makan dulu..aku ngan kak long (anak ngah) da makan lepak jap kat kusyen..anum datang..pastu kak zura datang..along ada ke tak aku pun lupa..kak midah lambat skit kot..sbb orang singapore datang..ermm kitaorang lepak2 jap..time tu dorang suma da suh siapa2 yang nak g rumah orang sebelah nye majlis g siap2..dorang suh kitaorang pegi..kitaorang tak nak..mai ajak gak..kitaorang xnak sbb banyak kerje menanti..pastu mami peah,ngah ngan bini mama isa start kupas bawang..kitaorang x sedap ati..kitaorang pegi amik besen..kupas bawang gak.tapi x sama tempat..kitaorang da buat 2guni dorang 1guni tak abis lagik...pastu kitaorang siapkan orang2 "tua" nye kerje..ekceli.anum ngna kak zura.. sbb aku kene g amik rempah..abg jamal suruh..serbuk buah pelaga..x silap aku.. kene pakai duit sendiri..hampesh..nasib ada duit. RM13..pastu da balik tu mami maya suh tolong dia..kopek petai pastu hiris pucuk ubi kayu nak buat tempoyak plak..sedara anum dari singapore..dorang panggil mak ngah..tolong kitaorang..pak ngah plak sakat aku..dia kata.."tgk orang keje bistro..tapi kene kopek petai..mana nak dapat.." hahaha pastu mai tolong aku...da siap suma.. kitaorang lepak kat dalam..ingatkan nak balik sbb malam kang nak datang sbb ada maulud..baru kul 4 time tu..kak zura ngna along da balik dulu..kaedahnye..nak rehat la.. aku ngan anum je stay dulu sbb anum rumah dekat..aku x balik..sbb aku bawak baju..ermm jamal tersempak ngan kitaorang dia tanye makan kak zura ngan along..kitaorang cakap da balik.."saper suh dorang balik..telefon suh datang..ada kerje.." anum sms dorang...pastu aku,anum,kak midah,miza ngan jun..duk kat rumah depan..g siapkan jajan@berkat tuk orang ramai..abg jamal kata kurang lagi 500..klakar giler..da macam kerje kilang..anum handle gule...aku handle mamee..kak midah coklat..jun ngan miza bahagian ikat mengiakat.. pastu kak lela.. ngan "orang tu" join...sebal btul..sampai ada bahagian yang traffic jam..haha..macam keje kilang plak...c alfian anak kak midah pun sibuk duk ikat2.. c nyonya ngan faiz..anak buah kak midah.. bahagian packing2 masukkan dalam plastik..haha..klakar..along? along kene ikut jamal ngan sebelah..g angkat barang..da siap suma..lepak kat tengah rumah..mai keluarkan koleksi baju2 pengantin milik mak long ngan adik2 serta adik2 iparnya.. macam2 ada..kak zura jadil model duk peraga baju tu..anum pakai mak long nye..tapi tak muat.. haha nana pun sibuk try..tapi sempit gak..pastu kak zura ngan anum g umah anum...mandi..kak midah da balik lepas kitaorang packing berkat tu..sbb orang singapore ada..ermm aku sorang2 tingal kat umah mak long..kene setting kuih2..pastu kak midah sampai..da siap mandi suma..dia plak kene mesin halia..bawang putih..bawang besar suma..hah aku..tunggu giliran nak mandi..sambil tu dok borak2 ngan kak midah..ermm da lepas mandi tu..aku duk siap2 suma..aku duk depan bilik mai..anak2 buah maklong suma ada kat situ tengah tgk tv...ermm korang ingat tak aku citer pasal..anak buah mak long yang duk panang aku..pastu aku panang dia balik tu..huhuh.. dengan tak semena2..dia daripada tgk tv..dia paling ngadap aku tgh selongkar beg..pastu dia bleh tanye soalan cepu perak..ha3..bangkai btul budak ni..dia tanye aku laki ke perempuan..padahal dah terang2..aku pakai baju..yang sepatutnya di pakai oleh makhluk sejenis aku..sengal btul budak ni..time tu kak lela ada..mai ada..haha..mak kata .. "keluarkan ic tunjuk arr.." sengal btul..pastu mak ngah (mak dia) lalu..mai ngadu cakap..dia kacau aku..pastu mak dia marah dia.."kan mama da cakap ape? apasal kacau ej" haha..aku cakap "takde paper arr..jangan marah dia.." hohoho.. percaya atau tak..sejak detik dan ketika itu..kitaorang..start berborak..bercakap..bergurau..mana aku pergi..dia ada..mengekor je..ha3..nama dia..khairul anuar..dia kata orang2 negeri 9 panggil dia nuar.. orang melaka panggil dia..khairul... aku cakap.."peduli ape..aku nak panggil nuar suka ati aku la.." haha..adik dia..amarlina..mak oi..cam jantan..kasar..yang klakar tu..ada time tu.."orang tu" pandang2 dia.. dia bleh kata.. "ape pandang2..ada hutang..nak kena ni" sambil dia tunjuk penumbuk..ha3..malam tu..aku pakai baju itam..ngan mai..kitaorang pakai dua2 itam..haha sajer nak cetus kontroversi..tolong mami maya..betulkan berkat nak kasi budak2 maulud..pastu kitaorang lepak kat tepi umah umi..aku,cik mat,anum,miza,jun,kak midah,gobe ngan mak ngah.. gobe tu..adik bradik ngan pak long..hhuuh malam maulud tu..ada makan2.. nasi minyak x silap..ngan kambing kurma..pastu ada kuih..kole2,segabai,karipap ngan ape tah..segabai tu makan ngan pengat durian..best..gobe mula2 xnak makan..pastu da rasa 1..sampai menghirup pengat..hahaha..pastu aku g jalan2..kak midah panggil..dia cakap.." ni baru sikit...cuba bayangkan..esok..2000 jemputan..abis arr.. terkangkang2..melecet..balik ni suma sapu losyen..kat area tu lebih2 skit.." kah3.. berdekah2 kitaorang ketawa..kak midah sampai x bleh nak bercakap dah...pastu cerita pasal.."police traffic"..haha..kak zura kata..time dia nak bawak kuar kuih tu tuk kitaorang..police traffic..menjeling jerk..huhu abaikan ar.. da abis maulud tu..kumpul2 pinggan..pastu basuh..kak zura basuh kat dalam..lepas da siap suma..mak long ngan mama isa start masak tuk majlis esok..menu dia..nasi bukhari,ayam sambal@masak merah,dalca sayur,kurma kambing,acar,buah.. air..biasa ar air sirap..baru ada feel orang kawin kan..ermm aku lepak kat bilik mai..ngan anum ngan mai..aku ingatkan nak tido cni jer..sebab esok pagi2 nak kene bangun..dari ulang alik ke rumah..baik stay je..lagi pun aku da cakap ngna mak aku pagi tadi..da baring2..pastu mak aku plak sms..dia cakap camni.."mak ingat anak..anak da jumpa kawan tak ingat rumah.." aku balaskan..."dah mak long yang ajak..kalau tak kasi orang balik skarang.." ermm pastu aku baring2..kepala aku duk pk...nak tido ke tak..last2..aku amik barang suma..aku balik umah..nak balik tu mak ngah suh amik lauk..aku cakap "takper la ngah..rumah bukannye ada orang nak makan pun.." aku senyum terus balik..mak aku tgh semayang..kul 1 pagi..smayang ape nah..tahjud..x silap..aku salin baju..terus tido..malas nak bercakap..kang cakap kang..mesti bertekak...

ahad..
bangun kul 7 camtu..mandi siap2..pastu gerak g umah mak long...sampai2 je..mama hamdan,c krol ngan "orang tu" tengah cuci ayam..aku masuk letak beg..mami munah tengah kemas2.. mak ngah suh aku settle kan pinggan mangkuk yang tak pakai..anak mama isa tengah buat..aku tolong dia..pastu mana yang tak pakai..aku antar kat balairaya..c krol sakat aku..dia cakap "angkat jangan tak angkat.." aku balas.." aku debik ko kang.." haha pastu da siap..aku tolong pak ngah susun table tuk tetamu..da susun suma.. abg jamal sampai..dia suh open kanopi yang dorang bawak dari kedai...pastu dia suh aku g balairaya lama..ngan abu..g amik meja..c amarlina tunjukkan jalan..muka masyam gile..aku pun pening ngan budak sekor ni..x penah nak senyum..masam je memanjang..ermm da sampai balairaya tu..ya ampun..beratnye table..nak angkat sekali pun x larat..tengah angkat..kak midah lalu..aku suh kak midah tolong angkat..ngan baju kurung..dia tolong..pastu kebetulan plak..bapak ngan pak cik sorang tu ada..suruh bapak tolong..da susun suma table.. kene amik kerusi kat atas plak..adoii ai..sengal btul...aku ngan bapak g amik..pastu mami maya..kasi riben..sebagai tanda kendarat..ala dulu2 kan orang guna duit..lipat2..jadik kertas..kali ni kitaorang pakai riben je...ada 3 riben..satu kaler cream...satu kaler cokelat..lagi satu tu cokelat gak..tapi kecik skit.. tu untuk budak2...aku,anum ngna budak2 yang baya2 kitaorang dapat cokelat besar..yang da berumur..makcik2 pakcik2..dapat kaler cream..dah siap setting suma..masuk dalam mandi..nasib bawak baju spare..berpeluh...pakai tshirt kaler coklat..theme kan..walaupun ada yang lari theme..huhuh..x sekata...kak zura tengah sibuk make up..dengan bulu mata..ngan blusher..da macam opera cina..haha..pas da siap suma..settlekan buffe set..pastu jap lagi tu orang da start datang...ramai giler..mayb pasal da lama x buat majlis kot..tambah plak..kenduri adik mak long yang bongsu...ermm c kerol asik duk ngan aku je..lemas plak..haha mana aku ada dia ada..duk tercegat..kadang2 klakar dengar dia cakap..sbb ada slang nogori skit..pastu mak aku datang..ngan dak angah ngan kawan dia...yang sama bufday ngan aku tu..tersenyum2.. cam kerang busuk..kah3..ermm kak zura datang salam mak aku..sbb mak dia ngan mak aku kawan baik..lols.. mai kata nak jumpa mak aku..pastu malu plak..aku suh dia bungkuskan nasi..orang kirim duit..ermm pastu sbb da tak tahan..kak midah ajak aku makan..mula2 ingat nak makan ramai2..jun miza anum tapi last2 aku ngan kak midah je..dengan c kerol..sbb time nak makan tu dia lalu depan aku..aku tanye dia .."nak makan ke?" ... " aa boleh jom makan..round 2.. da lapar gile ni.." sengal budak ni...pas da makan tu..tgk2 table..buat mana yang perlu..pastu orang da kurang skit..lepak ngan bapak..pastu c lan join..dia letak tangan kat baju aku..bapak kata.."eeeh jangan pegang..ni bapak punya..bapak sayang dia.." haha bapak ni tak abis2 duk nyakat aku..pastu abg sha usik aku..bapak cakap benda yang sama..pastu aku,bapak ngan c kerol..duk kat khemah tepi tu.. c kerol sibuk nak tgk enset..bapak kata.."nak tgk enset dia..kene cium dia dulu..".. "bapak nak cium pipi dia..dia yang tak nak..haha" adoii kene lagik.. c kerol plak cakap ape tah..pastu dia tarik pipi aku...budak ni memang nak kene..duk borak2..gurau2..yang sebal pun ada..kak lela,nana(anak kak midah),syafiq(anak abg jamal) ngan c lan.. macam tak bersalah..datang je terus makan..padahal tu suma kendarat..duk makan macam tetamu.. haha c daniel donut pun datang..duk depan2..tak agak2..dia pandang aku dia kasi isyarat.. cakap cawan takde..haha..dia datang sorang.. kawan dia xde plak dia bawak..slalu ber2 je..kitaorang lepak2...duk perhati ape yang nak buat..pastu nampak abg jamal pegang beg tangan tah saper nye tah..tu mesti duk isi duit..pastu c anum kacau dia..anum sms cakap "lawa beg tangan...nak pinjam rambut palsu? kasut tinggi pun ada ni.." hahaha pastu abg jamal balas.. "POTONG GAJI" ha3.. amik ko...pastu pengantin pun sampai..lambat gak..pukul 3.. dengar cerita.. pengantin pompuan ni orang dakwah..keluarga dia suma ustaz+ustazah..mayb sbb tu dia tak nak bersanding..xnak orang tgk..tapi..dia salah tempat ar..masuk tengkera..kompang + lagu suma ada..sbbkan panas abg rasul sakat pengantin...dia bawakkan kipas yang besar yang perhiasan kat dinding tu kipaskan pengantin..haha..tapi bosan btul sbb pengantin perempuan nampak giler x ske bersanding..jalan macam orang tak bermaya...kitaorang setting table pengantin..ngan table orang sebelah..da siap suma..dorang pun da abis makan..potong kek..dapat rasa..kek pisang+coklat..cam anum nye buffday aritu..tapi dari kedai kek biasa je..bukan dari secret recipe..ermm da siap suma..orang2 kampung duk cuci pinggan,mangkuk,cawan,periuk..abis dorang main minyak..da tu main air plak..ada tu sampai tak nampak muka da..itam je..x brani nak lalu kat area sana..nak2 c abu ngan lan ada skali..mati aku jadik mangsa plak..aku duk kat dalam..tolong dorang bungkus makanan lagi bagus..bungkus2 nasi..mula2 6 orang..aku,anum,bini mama isa,mak ngah,mami peah ngan mak bida pastu makin lama makin kurang2..last2 tinggal aku ngan bini mama isa jer.. adoii ai.. aku cakap.."eh mana orang yang duk bungkus ni..makin lama makin kurang.." mami munah cakap .." tu le..tadi banyak ni da skit..tinggal 2 orang pembungkus bertauliah je..lain suma takde"..pengantin perempuan..ada kat dapur..tolong mak long lap pinggan..aku x prasan pun dia ada..lols..pastu kitaorang lepak kat depan pelamin...ada kerusi pengantin..aku duduk..pastu aku panggil anum..suh duduk sebelah..kah3.. c jun da ketawa2..pastu anum cakap "panggilkan "orang tu" arr duduk sebelah.." haha..sengal..ketara sangat ke pergaulan aku ngan dia..lols..ari jumaat aritu..masa majlis nikah.."orang tu" kene pegang sirih..haha kata orang tua2..tak lama lagi dapat le jodoh tu..lol..masuk air..lepak ngan c krol..sibuk dia ni nak tgk enset orang..aku cakap.."nak? kasi no tepon.." pastu dia pun kasi..tapi ketawa2..aku ingat main2.."tak caya g la tanye kak mai.." haha..pastu kasi dia..ermm mama alias nye bini suh tgk2 kan enset nokia xpress music dia..sbb dia kata xleh store gambar..pastu duk lepak2..c kerol ni plak lebih..dia duk sakat aku..asal dia lalu dia tepuk bahu aku...aku da geram..dia lalu depan aku..amik ko..debik dia..abis suma orang pandang..sbb bunyi dia .."BEST" kah3..terasa kuatnye debikan aku..ala padahal bunyi je lebih..ha3..pas da lepak2..nak balik tu..c krol cakap "kasi arr ape2.." ape masalah budak ni..ni mesti nanti dia windu kat aku kan...sbb tu mintak sumting..aku pun tatau nak kasi ape..aku cakap.."Ape yang ko nak ni..takde paper ar.." ermm pastu kat tangan aku time tu cuma ada kunci motor..ada patung yang aku bli kat jonker masa tu... aku cakap "ni bleh ar eh.." aku kasi dia je patung tu..yang da nak dekat 2 bulan aku pakai..huhu..mak ngah suh bawak balik nasik..aku cakap.."takde orang nak makan le ngah.." pastu dia cakap.."tak abis2 alasan yang sama.." hahaha..ermm tadi da bungkus nasi..abg jamal suh amik buah..dia kata amik je berapa yang aku nak..aku tanye dia..esok nak kene datang pukul brapa.. dia balas.. "korang tido sampai tengah hari..pastu pukul 1..korang datang..nak kemas barang2 kedai.." mai nak g umah kak midah..pastu aku bawak r mai g umah kak midah..ingatkan dia ada..rupa2nye dia da balik umah dia..kak zura pun da balik..c miza ngna jun je ada..aku pesan anum abg jamal suh datang kul 1 esok.pastu aku blah je la..balik umah..terus tido..x toleh kiri kanan..kak marsitah ngan laki dia ada kat rumah aku pun aku x tegur..tido..sampai kul 11 tersedar..aku bawak masuk motor..pastu sambung tido..tido..dan terus tido....

isnin..
hari yang sepatutnye CUTI tapi terpaksa kerja sekerat ari..pagi tu tido sampai kul 9.50 camtu..aku tgk enset..ada msg dari anum..dia cakap kene datang pukul 1..tah pesal tah..takde angin takde ribut..tiba2 aku rasa cam nak kemas bilik..so aku pun start la..punggah almari..aku lipat baju2 yang jarang d pakai..masukan dalam laci..pastu mak aku sms suh amik dia..aku tinggalkan kerja aku aku g amik dia..pastu dia cakap nak pegi kampung morten plak..aku antar dia..aku balik pastu aku sambung kemas bilik aku. kemas kotak2 file ngan cd aku..lipat tilam..bantal suma..sapu..mop..sembur pewangi..siap suma..mandi g umah mak long..sampai je..along,mama isa ngan c sebelah tengah makan..abg jamal ada.. dia cakap.."arini along plak datang awal..korang datang lambat..apasal? tido?" haha..along da tercegat kat meja tgh makan.. ermm mak long ajak makan..dia masak sambal udang..ngan udang besar..masak sweet sour..ngna masak lemak kobis..da makan suma.. anum x sampai lagi..so aku lepak sambil baca buku yang aku jumpa kat bilik mai..masa tgh tolong cari enset mak long tadi..buku hasil dari AYIE..pelukis komik..tajuk buku tu.. "LOVEVILLE" hhuhu baca da separuh..anum sampai..kitaorang pun start la..kemas2..c along ni..kadang2 aku meluat/pening/sakit kepala/kesian tgk dia..haizz..tah pesal tah dia ni..pening aku..dia buat keje x betul pastu kejap kang dia termenung lama...baru dia sambung buat kerje..otak dia ada problem skit aku rasa..pastu c sebelah@joe jambul plak sampai..dia amik barang2 yang nak kene antar dulu..pastu dia duk buat semak..dia tgk kitaorang buat kerje..aku bengang btul..pastu dia buat2 semak..dia tido le..adoiii aiii menyampah btul...da siap suma..masukkan barang dalam van..tenagah masukkan barang mak long datang..kasi kitaorang sorang rm20.. dia cakap buat duit minyak ulang alik..tapi jangan cakap ngan yang lain.. yang dapat..aku,anum,abu ngan "orang tu" mak long cakap ngan abu.."pasni ko mintak mama duit minyak lagi...mama debik ko.."pastu ingatkan nak lepak kat bilik mai..kitaorang pun jalan..mak long tanye nak makan ke..anum dengan tak semene2 cakap "makan ape mak long..pizza eh?" haha..mak long kata.." aa kalau nak makan nanti mak long tepon kan.." huhuh..ermm pastu mak long suh abg jamal call x silap..time tu dorang suma tengah kira duit kenduri..kitaorang diri kat pintu..baru nak masuk..mama hamdan kata.." aaa nak masuk tunjuk ic..daftar nama kat pengawal..pastu tandatangan buku pelawat.." kah3.. terus x jadik masuk..pastu mai ajak lepak kat buaian..pastu pizza pun sampai..tapi kitaorang settlekan air ngna kerusi dulu..baru makan...pastu nak balik tu..aku cari beg ngan jacket aku takde..aku tanye mami munah..sbb tadi dia ada cakap..dia da lego kat beg aku..tapi kat mana aku da lupa..rupa2nye dia letak balik pintu..balik...umah mak aku sajer je carik salah aku ..mesti dia bengang sbb aku tak amik dia tadi..sbb aku xleh kuar..tengah buat kerje..aku malas nak bertekak..aku masuk bilik..on pc..surf..dengar lagu..pastu tido....esok nak kerje..

note..
ermm sepanjang minggu ni..aku dapat rasa...rasa kekeluargaan..bila tgk family mak long..best nye..tah ar.. aku rasa ada hikmah aku keje kat bistro ni..best nye ada family yang besar..ada kampung..ada anak buah ramai..sepupu..huhuhuh..ermm mayb gak sbb aku da lama x terlibat ngan majlis kahwin ni..last aku terlibat..time kakak aku kahwin..tu pun belasan tahun yang lepas..time tu pun aku budak2..tatau ape2..ermm aku pun da anggap family mak long macam family aku..memang ada kene mengena pun..kak midah tu plak dah aku anggap macam kakak aku...bukannye aku takde sedara mara..takde adik bradik..tapi tah la..mayb family mereka lebih perfect..lainlah..family aku..7 kerat pun pecah belah..ada sedara mara..suma tau nak abiskan harta orang je..ermm tah la..harap2 sangat..akan datang..akan lebih baik..tapi aku tetap syukur..ada kawan2 yang still ok..ermm btw.. aku baru dapat tahu..my ex-bff da tunang..tu pun lagi satu..tah la.. susah nak cakap..x perlu d ungkit kisah lalu yang hanya akan membuat luka lama berdarah kembali...ceeeeeeeeeewaahhh.. kat bawah ni ada gambar2..yang sempat aku rakam guna phone anum.. slamat menengok..!!!~


Acara Menggiling Inai - Batu Giling,Inai,Serbuk Teh

View Dari Blakang

Tempat Memasak

Sesi Makan KFC kanak2 ( Firdaus,Firdaus,Izah,Izati,Nabilah,Aqilah,Syafiq,Aimi dan Zakashi)

Pelamin Gold+Brown

Side View

Bunga Pahar

Hantaran 1

Sutera Timbul,Buah-Buahan,Telekung,Sejadah,Tuala,Cadburys+Ferrero Roche,Enchanteurs Products,Polo Handbag and Shoes,Perfumes,Cincin,

Hantaran 2

Hantaran 3

Hantaran 4

Firdaus (Anak Joe Jambul)

Izati (Anak Mama Hamdan ngan Mami Maya)

The Twins - Izah + Izati

Aimi - Anak Bongsu Abg Jamal ngan Mami Ina

Lupa Nama Dia Ape (Anak Sulong Abg Jamal)

Anak Kedua Abg Jamal - Daniel Jr a.k.a Syafiq

Bornyo (Anak Kak Zura)
The "KEBUN"

Langsat yang Bergantungan

Durian..Saper Mau Beli..

Kampung Kemanggang

Pokok Getah

HaRi2 LePaS~

salam..
yer..ej kembali lagik..setelah hampir seminggu menyepikan diri...bukan suka2.. tapi kerana urusan kerja..nak mula dari mana pun tatau..haha..terlalu banyak sangat cerita sampai terlupa..nak cerita yang mana satu.. camana tu? so cerita ringkas2 je la eh..x silah ej..last ej cerita pasal ari sabtu lepas 19.7.2008... so ahad tu..takde bende sangat kot..biasa2 je..petang tu cuma ada.. ej..anum ngan "orang tu" je.. tiba2 je kitaorang rasa nak makan pizza..so ej ngan anum pegi la pizza hut yang kalau jalan kaki..5 minit boleh sampai..kitaorang order..pizza yang baru tu..starbitez.. anum ngan "orang tu" kasi sorang rm10 yang lain ej tambah..takper laa..skali skala..huhuh.. ermm kene rm 42 x silap..xtra cheese..super supreme.. ermm silap kitaorang..no silap ej sbb tak mintak set punya.. huhu ..sebal kan..

Pizza yang kitaorang makan..besh


Lepas maghrib aritu..budak2 lc tu datang makan...balas dendam kot sebab semalam x pat minum ..haha leader dorang mintak name card..katanye nak buat functio ari rabu/sabtu ni..kitaorang pun bagi la.. sbb memang tak terpikir ape2.. da lama tu baru teringat yang sabtu ni..kitaorang tutup sbb minggu ni abg@mama zaid kahwin.. ermm paling2 pun rabu la..pastu lupa gak sbb rabu ni ada function kat PETRONAS..ermm kitaorang kasitau kat budak2 LC tu..dorang kata tak confirm lagik..20.7 tu buffday mai..anak sulong mak long..ermm mula2 ej tgk jam tu pukul 11.40 so lambat lagi la nak wish kan..buat2 taktau.. pastu customer masuk masuk sampai tak terlayan..terlupa terus..balik tu pukul 3 pagi ej sms mai wish dia..antara kandungan sms yang ej antar tu.."mai eppy bufday..smoga panjang umur...murah rezeki..cepat dapat jodoh..dan..smoga cepat2 lulus JPJ test.. haha".. ermm esoknye..cuti..x buat ape2.. x kuar gak...sbb fulus xde..ej ingatkan nak pegi beli tshirt.. ermm memandangkan duit takde..ej bantaikan tido je la.. sampai ke petang..malam tu tgk tv...then dengan tak semene2 nye..basuh motor malam2 buta.. kul 11.30 time tu seingat ej..abis cuci motor.. surf skit.. pastu tido... huhuh..

21 July 2008

Ke"BuSy"an YaNg TeRLaMPau!!

wishclubmalaysia..
UMNO..
LC!! hampir2...
arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrghhhhh!! SAKIT!!
gigil!!

arini bangun kul 9.30..pastu tertido balik..sbb hujan.tido...sampai 11.30 ha3..bangun..mandi..pakai tshirt ngan towel je.. sbb..aku tengok kat luar..air da penuh..yarp! BANJIR KILAT!!~ nasib x masuk dalam umah..ermm call kak midah..cakap ngan dia x pat masuk sbb xleh kuar..kak midah suh call kak zura suh dia datang awal..gile..c masuk air ni pun x datang lagi..kak midah sorang2 la nampaknye..ermm air penuh..kalau aku kuar..mesti eksoz motor aku masuk air..so aku lepak2kan diri je la kat rumah..surf sekejap..pastu tgk tv..sampai 1.30..siap2 suma..air surut skit..dalam 4 inci camtu..ermm start motor..pastu terus redah je..takut gak..sbb macam x lepas je..basah kaki suar aku...masa aku tengah bawak motor redah air..c syamin ngan c sotong nampak...dia gelakkan je.. sengal...ermm nasib motor takde paper..aku g jonker.. sbb aku kang terus masuk hang tuah mall je la.. lagipun arini ada function..sampai je jonker..aku masuk..uiks..ramai orang..along ,kak zura ngan kak midah tgh bz..nasi x cukup..bukan x cukup..ada..tapi nasi tu da masuk peti sejuk..kak midah tengah panaskan..lauk suma abis..tinggal ayam masak lemak je..aku tolong mana yang dapat..pastu abg ramdan..pinjam motor tah mana dia pegi...lepak2 jap..pastu anum datang...kul 3 anum g hang tuah mall..aku suh dia amik barang yg abg jamal beli.....barang lain plak dia amik..aku jugak yang kene bawak..sampai je.."orang tu" ngan anum tgh setting meja..aku tolong skit2..aku tanye nak pakai kerusi yang mana..dorang duk mana..ermm jawapan yang diberi kurang memuaskan..aku tengok menu..air teh ngan air suam..anum cakap..air sirap..aku sms abg jamal tanye air ape..dia cakap air suam..then aku tanye table dia..nak susun atas ke bawah..dia kata.. bawah..semua bawah...pastu kitaorang pun susun la..table dia..nak susun pun azab..azab bukan sbb ape..sbb tak tahan ngan leteran "orang tu"..asik nak menang je.. kasikan r.. malas nak bertekak kan..layan kan je.. zasttt!!~pastu dia siap setting meja..nak setting pinggan plak..c joe sebal..suh pakai pinggan kaca putih..ngan cawan kat kedai..cawan kalau banyak xper..pastu dia suruh pakai gelas merah tinggi tu plak.. haizz sebal btul..abistu suruh buat air bajet2..pastu suruh pakai cawan tinggi..abisle lari bajet..malas nak bertekak..aku ngna anum g amik barang2 nak pakai kat jonker.. kitaorang call kak zura suh siapkan..nanti kitaorang angkat.. kitaorang sampai..barang x siap lagi..pintu stor pun x bukak..haizz..dasyat dorang ni.. ermm anum g bukak pintu pastu amik barang2..da siap suma.. kak midah datang kat kitaorang..dia sindir dia kata.. "korang ni da xde keje..suruh le c joe datang angkat..kalau yer pun nak jadik pekerja contoh..agak2.." anum cakap "ko tatau citer dah..malas nak terangkan.." aku gelak je.. kak midah cakap lagi.." ni kalau ada pertandingan perkeje paling rajin..ni le 2 orang pemenang.." huhu kak midah bukan ape..dia risaukan kitorang..sbb barang tu banyak..letak kat bakul.. mana le tau nanti nak belok x boleh..ape2 jadik..kitaorang jugak yang susah...apekan daya..nak x nak terpaksa..kitaorang setting pinggan cawan suma..pastu duk lepak2.. aku anum ngan "orang tu" kitaorang bercerita pasal..joe jambul ngna perangainya..pastu citer pasal family ngna orang2 kat bistro tu..lawak gak..dan banyak persetujuan yang berlaku..hot topic aritu..kesengalan joe jambul..suma memang panas ngan perangai dia..rata2 da malas nak layan kerenah dia tu..pastu joe jambul datan bawak ikan tuk function tu..aku tengah masak maggi time tu..da abis makan..pastu kitaorang pasang kanopi..sebab hujan da turun...aku g buat air...7.30 time tu..sbb dorang kata pukul 8 datang makan..so aku settlekan air suam dulu..pastu buat air teh..mula2 pakai balang kaca tu...da masuk 3/4 air..air menitis..bila aku pegang paip dia..omg!! macam nak tercabut..kalau tercabut..mati rr... da la air panas..xleh tahan nye.. aku cabutkan kepala dia..pastu tadah guna bekas...mintak tolong anum buat..lupa plak nak amik susu...tinggal 3 tin..tah cukup ke tak...ermm dia siap suma..7 jag air teh..apit da datang..dia kata semalam nak daang awal.. hampeh.. mak long datang siapkan masak asam..abg jai cakap dia makan ..20 jenak 20 pari 20 tenggiri..tu yang mak long datang siapkan..Janji melayu..kan..kata nak datang kul 8.00 malam..pukul 9.30 baru datang..sumanye kereta WISH...macam2 kaler..dorang ni tengah menjelajah malaysia..bila singgah kat satu2 negeri tu..ahli member wishclubmalaysia yang berasal dari negeri tu akan handle pasal makan..so kat melaka ni..abg jailani incharge..dorang makan pari,tenggiri,jenak,ayam goreng sepatutnya ada telur dadar..terlupa kot..lepas dorang makan..ingatkan nak balik dah..rupa2nye 3/4 dari dorang suma pegi jonker street..nak beli barang kot...pastu orang umno plak datang..memang bz giler r arini..aku pun tatau kenapa..10 kali aku kemas tempat aku...10 kali jugak la bersepah balik...macam2 khazanah ada..order pun macam2 order ada..dari umno..dari wish.. dari customer luar..sampai ada tu.order tembikai laici (5),teh o ais laici (5)... macam2 order ada..pastu orang2 wish tadi..patah balik...da abis shopping..dorang rehat minum plak..adoii..berauk sia...pastu ada plak customer cina datang..pastu umno...pastu da penat2..tu budak2 LC plak datang..nak table untuk 25-30 orang..dorang da parking dah..pastu dorang blah..mayb sbb meja takde kot..nasib baik dorang blah..kalau tak memang mati ar.. kaki aku da menggigil..sbb kene diri lama...time balik tu aku da kemas suma..ada cawan lagi..aku suh anum tolong...aku kemas luar..balik terus tido..penat gileeeeeeeeeeee..

19 July 2008

TaKdE KeJe!

-jumaat-
bangun kul 9.30...huhu..sajer je arini aku nak masuk lambat..smalam ngantuk..tutup pukul 3.00 ma.. ermm ingatkan biar datang lambat...nanti kak zura da siap amik barang kat cafe..aku pun mandi arr..pastu goreng nugget..6 ketul..pastu duk borak ngna mak aku..pastu kejap je da bertekak..pasal duit baju yang aku tempah tu..aritu aku da cakap dapat duit ot tu aku nak pakai..pastu dia suh aku pakai duit tu pegi amik..pastu dia ngungkit pasal spec plak..malas nak layan..aku g siap2 nak g keje..pastu kak zura plak call..dia cakap.."adeq kat mana?" aku cakap.."kat rumah..nak gerak da pegi keje ..napa?".."adeq angkat akak kat rumah skali eh..".."ermm ok.." "dah sampai nanti hon tau.." aku pun siap2 pastu g r umah kak zura..sampai je aku tekan hon..pastu dia turun.. kitaorang pun gerak la g jonker..sampai je kak midah dari dalam cakap.."arini kedai tak bukak..tutup.." ha3..sindir kitaorang la tu...dua2 datang lambat..kak zura setting+amik barang kat dapur...aku mop lantai...dah tu g beli maggie..kak midah masak...x ckp pedas..kureng..slalunye kak midah yang hantu pedas..pas da makan tu..kitaorang setting barang tuk function petang ni..kene masak rendang..kitaorang siapkan serai..daun limau..daun kunyit..bawang..dah siap suma..pukul 4 aku balik..tido...pastu bangun mandi siap2 suma g hang tuah mall...arini xde orang sangat..melainkan...muka yg slalu d lihat.. hak3..pukul 1.30 da start kemas..balik tido..

OnCe a "seBaL"..aLwaYs wiLL Be a "seBaL"

who im talking bout?
lu pikir la sendiri...
haha saper lagi makhluk paling sebal di dunia...
dialah makhluk tuhan..yang tercipta..yang paling sebal...
cuma dia yang bisa..menyakitkan hatiku... ah ah ah..

ermm arini masuk jonker lambat skit..haha..sajer je..smalam penat gile..bangun tadi pun pegi jonker muka sembab lagik..kak midah lagi r..pukul 8 da sampai..aku pukul 11 baru sampai..sepatutnya pukul 10...ermm arini xde orang...mungkin sbb slalunye akak2 ocbc tu datang makan..tapi d sebabkan ocbc da berpindah ke Dataran Pahlawan..maka kami kekurangan customer..mak long ngan pak long blum datang..kak midah kata..arini kedai ni kita buat cam bapak kita yang punya.. kah3.. aman damai..nak makan ape..makan le..aku ngan kak midah makan nasi..siap telur dadar lagi...kak zura..makan burger siap salut telur..arini kitaorang 3 orang je..yang lain suma masuk lambat..dak along ada..kelas kereta..thalib sepatutnya masuk pagi..tapi xdatang2...kak zura sepatutnya masuk petang..tapi disebabkan perbicaraan dia ditangguhkan..dia terus masuk awal..ermm da lepak2 suma..pukul 3 ke pukul 4..mak long,pak long ngan joe sebal datang..kak midah cakap.. ngan dia..tadi orang bank datang..dia suruh kosong kan stor yang kitaorang letak barang2 catering ngan stor yang kitaorang buat bilik rehat tu..sbb da ada orang nak sewa tempat tu..pastu dia kata..asal tak kosongkan..kitaorang 3 orang camana nak buat..kang suma2 duk blakang kang..saper nak jaga depan..dah tu masing2 ada tugas..masak.buat air. amik order..lagi 1 dia ingat barang2 kat dalam stor tu sikit ke..dia boleh cakap "ni ada 3 orang..kemas le..takde keje..ni bukan ada orang.." masa mak long tanye nak suruh saper kemas.. dia ingat kitaorang ni ape..baruah dia..suka2 buat orang macam ni...pastu mak long , pak long , kak midah ngan aku g blakang tgk stor mana yang nak kene kemaskan..dia ada 4 stor.. yang hujung kiri tu...pakcik yang tadi tu da kemaskan da settle..tinggal 2,3, ngan 4... kak midah kata..orang tu suruh kosongkan..2 stor dari kanan..datangkan si sebal ni..cakap..kitaorang punya..2 dari kanan.. mana satu nak dengar ni..dah tu..dia boleh bertekak ngna kak midah..padahal orang tu da pesan dah..suh kemaskan..2 stor dari kanan..dia cakap ngan kak midah.."apasal korang ni suma taknak dengar arahan"..malas nak bertekak kitaorang ikut je le cakap dia..kesian plak pak long duk buat sorang2..kitaorang pun start la alih2kan barang..kitaorang alihkan..tapi ikut cakap orang bank tu..3 dari kanan..start la kemas..masukkan khazanah tak berguna milik sang sebal..papan skateboart..10 dozen..punya le berat..pastu amik barang2 yang x pakai susun blah blakang...pastu pak long cakap..lagi baik kitaorang amik yang pertama dari kiri sebab lagi dekat ngan cafe kitaorang..tambahan plak..xle nanti mengganggu peniaga lain sbb kitaorang kerap ulang alik amik barang...lepas tu..yang pertama dari kiri tu..cermin dia da siap pasang kayu tuk halang pemandangan bakal jirang sebelah..bukannye ape..kitaorang xnak nanti kita nak wat keje jahat..paklong call c joe sebal..dia kata nanti dia tanye bank...pastu dia call pak long dia kata boleh..kitaorang pun start la..pindahkan skateboard bodo dia tu ke bilik no 1...da siap suma....pastu alihkan pasu plak...da letak suma..c joe jambul call balik..dia kata tak boleh guna no 1 plak sbb da ada agreement.. "BANGKAI,BODO,BEBAL" 3B tu le dia..malas nak kemas skateboard dia balik...kitaorang kemas lain dulu..pastu aku,mak long,kak midah, ngan thalib g settlekan barang2 function yang pinjam mak cik SALMA punya...pastu c joe jambul datang..dia tgk papan skateboard dia ada kat bilik no 1 dia bleh tanye.."apasal ni kat sini"..suma da hangin..aku jawab.."tadi kata boleh letak situ..kitaorang da angkat suma pastu kata x bleh plak..malas nak angkat biarkan kat situ..kalau ringan takpe.." pastu seat van dia ada kat bilik no2...dia suh angkat aku cakap .." eehhh takde masa..penat..angkat sendiri.." aku g duduk..kak midah yang tolong dia angkat..menyampah sey tgk muka dia...kemas2..pukul 7 baru aku ngan kak midah balik..balik..terus tido..penat + ngantuk... pukul 8.30 bangun mandi siap2 suma..g hang tuah mall..apit ngan abu tgh tgk tv..apit? arini ari khamis aku tanye apesal dia masuk arini.. dia kata.."dorang suh datang..sbb ko masuk lambat.." ermm aku balas ooo je..dorang brani sound aku..nanti aku cakap.. "da jadik baruah dia pegi kemaskan barang dia..nak memekak lagi..abistu apasal.nak potong gaji?potong arr sikit pun aku x heran.." "orang tu" takde..dia ada class x silap... ermm arini xde orang sangat..da pukul 12 camtu baru orang umno start masuk..aku menyampah btul..order macam orang bodo..sikit2 order..sampai aku da nak letakkan 1 jag air suam..1 jag ais kosong..tapi anum plak xnak letak..pasni kalau orang umno datang..aku nak deret2kan air suam kat atas bar..senang xyah mintak2..naik menyampah aku tgk..da siap suma..kemas balik..tido...

18 July 2008

DiEt Ku RoSaK!!~

bestnye tido...tido celah mana..hak3..
ermm aku tido kira nyenyak gak la.. sbb arini kan sepatutnya bukak pukul 3..masuk hang tuah mall..sebab c bangap tu suruh..aku pun tido je la..tapi kan aku da cakap aku x nak masuk..tapi bila pk2 balik..kalau aku x masuk nanti duit elaun x dapat..lainlah kalau aku masuk pagi..then petang tak masuk..tu dia takleh potong..puas aku duk pk..takper2..teruskan tido...pukul 10..aku dengar suara budak menangis..rupa2nye..ringtone aku..kah3.. "JAMAL (TB)" amik ko..

Abg Jamal : Ej smalam ko setting pinggan untuk berapa table
Aku : 3 Table
Abg Jamal : Ooo 3 eh.. aaa..tisu bawak berapa..
Aku : 15 tisu lipat..
Abg Jamal : Tisu VIP?
Aku : Tak bawak..
Abg Jamal : Ooo ok..

Aku pun sambung la tido..tidoo..pastu aku dengar mak aku tanye " ko tak pegi keje ke? " aku jawab "pukul 3" mak aku plak cakap..." pukul 1? ".."yeeeeeeeeeeee" pastu aku tido balik...tido punya tido.. pukul 11.45... abg jamal call balik... "eii apasal ko tak masuk pagi.." "aik xde orang cakap suh masuk pagi.. smalam orang tanye dorang cakap tak yah masuk.." saper cakap tak suruh masuk?joe?" "a ahh..".." korang bagus tido sampai tengah hari..orang ni pagi2 buta da bangun.."..."mana orang tau..."..." ni kang ko datang rumah mak long..sebelum tu ko singgah pasar besar..aku nak suh angkat barang.. da sampai nanti call aku.."... "ok" aku pun bangun..mandi..mak aku tengah masak ape tah.. da siap2 suma..aku jamah nugget daging yg mak aku goreng..pastu terus g pasar besar.... sampai je..aku call..dia suh aku pegi kedai yang nak amik barang tu.."jap tengah carik...".."ape yang susah ni...senang pun tak dapat.." kah3.. aku mana le biasa pegi pasar..pegi tu side kanan jarang pegi.. "da jumpa.." "ko tanye nama dia annie ke?" dengan muka x bersalah nye aku tanye aunty tu nama dia annie ke.. dia kata ya.. "ko amik nenas 25 biji kat dia...tadi da order.. aku cakap ngan aunty tu..pastu dia tunjuk..bungkusan merah 2.. pastu dia tanye.. "itu jamal siapa..u punya abang ar?" sengal btul..ada iras dia ke muka aku ni... "tak la aunty..itu saye punya boss.."... "oooo boss arr" pastu abg jamal tepon balik.." boleh bawak?"..."boleh.." boleh ke tak..peduli ape..mesti kasi boleh.. takde kang dia membebel....sampai umah mak long... anum,thalib,along,kak zura ngna kak midah da ada..kah3..aku buat xtau je la..kak midah sakat aku..kah3... aku mana tau kene datang..aku tanye anum da lama sampai..dia kata pukul 11 tadi.. dah sah2 suma membuta..tolong ape yang patut..pastu duk melepak kat balai blakang tu..c along tengah goreng ayam goreng..abis diet aku..makan tengkuk ayam..hati ayam..punggung ayam..isi ayam..air klapa..rosak laaaa....kitaorang duk potong timun...pastu susun barang dalam van balik..tadi dorang kata hang tuah mall tak bukak arini.. haha YES!!~joe jambul suh naik van pegi dewan..kitaorang cakap g potong nenas tuk buat acar tu dulu...kitaorang potong kat rumah depan..sbb tak tahan asap kayu... da potong2.. joe jambul wat semak datang..pastu dia suh anum ngan along ikut dia pegi dewan..g setting barang...kitaorang cakap kasi kitaorang abiskan dulu pastu suma2 pegi le setting..tapi kepala dia ada batu 50 biji..degil nak mampos..dia buatkan dengki..dia bunyi kan hon van dia yang da bleh buang longkang tu.. berbalas2..anum x tahan..ikutkan je kehendak dia..ermm da abis potong nenas..aku,kak midah ngan kak zura pegi guma kak midah..nak siap2 pegi dewan plak...kitaorang lalu kat umah kak lela..dia tengah basuh ape tah...aku cakap .." orang da benti keje..kerek..malas aku nak layan.." lepak jap..pastu g umah kak midah..c jun ada..kak zura striker baju..kak midah mandi...bukan main lama nak tunggu c antu t*t*k striker baju..da siap suma..aku ngna kak zura g dewan dulu..antar dia..pastu aku balik rumah mandi plak..sampai dewan..thalib je ada..aku balik..mandi.. striker baju..siap2 pastu pegi dewan...sampai je..kak midah,anum ngan kak zura tengah lepak...join dorang..pastu abg jamal tepon..dia suh pegi tesco jumpa dia..dia nak kasi kunci jonker...dia kata kang abg jiang datang antar barang kat dewan dia suh ikut..pegi jonker amik air masak..sebelum tu dia suh singgah ton hup beli tuala good morning.. nak buat lap2 kang...aku pun gerak arr.. da siap beli suma..g dewan balik..pastu jap lagi tu abg jiang sampai..dia mintak kunci je..dia x suruh ikut..lagi bagus...aku pun malas nak pegi..pastu apit datang...abu datang..ngan adik kak zura..pastu "orang tu" datang..thalib datang..dia balik mandi tadi...suma da ada..abg leman ada..mama isa ada..mama alias ada..kitaorang makan dulu..nasi bukhari..ayam masak merah..kurma daging..ngan acar..best nye...rosak lagi diet aku..tapi aku x makan banyak2 la..bajet..apit kata..aritu aku tgk ko pp da kecut skit..ni da naik balik...ko makan lagi eh.." kak midah cakap.."akak da goda dia suh makan..x payah diet..dia nampak akak makan je..tak tentu arah dia nak makan.." da makan2 air plak takde..sengal btul..kak zura lagi slamber je..letak ais..letak air paip.. dia kata "akak minum dari skolah menengah tak mati pun..idup lagi ni ha.." kah3.. sebal..memang masuk air...aku lagi best..x minum air..masa tengah potong buah tu.. ha3..amik ais..letak dalam cawan..pastu perah buah limau yang tengah di potong tu..hah FRESH ORANGE...baru masukk! cik mat datang..abg jamal datang..joe datang..dia kasi arahan suma..cik mat incharge..kasi2 tugas..pastu pegi check balik suma cawan2..kalau ada yang kotor pegi tukar..dewan sedang dipenuhi dengan orang2 UMNO..orang kampung morten pun ada.. kawan2 mak aku pun ada..aku buwat tak tau je.. ha3..kitaorang da start bancuh air..isi dalam jag..deret2kan..majlis pun bermula..ucapan pembukaan..pastu nyanyian lagu2 umno..ucapan dari ketua puteri umno..ucapan dari Askahari..aku xkenal saper...tapi orang penting la..duk satu table ngan datuk latiff..erm pastu datuk latiff plak bagi ucapan..time ni kitaorang da start isi lauk kat buffe set..tapi kene seal..kalau tak ada orang kebulur duk terjah plak nanti...da siap setting suma..suma amik port masing..pastu pengacara tu cakap..jemput makan d jamuan yang telah di sediakan..amik ko..macam orang kebuluq!! abis kene serbu..c thalib pun sebal..g duk kat side tepi..abis kene kepong xleh kuar.. ha3..aku tengok..separuh dewan tu tuju kat side kitaorang..sbb kitaorang blah tepi..aku pun kuar g amik lauk tambah..pastu ada akak sorang tu cakap.."macam penah nampak..." aku jawab.. "budak smkdd kak.." "patut laaa macam penah nampak..." aku senyum je..macam2 orang ada..ada sesetengah tu aku kenal..antaranye..mak bedah..makcik shima..taktop..ateh..pakcik zaini..along yus..mak c adeq cha..ermm kak nita pak burn..pastu ada makcik yang masa kat function sukaneka tu cakap.. "jumpa lagi dik.." ha3 aku pun x brapa ingat.. ermm dorang da siap makan suma..kitaorang kemas mana yang dapat...pukul 11.15 kitaorang start basuh..aku ngna kak midah pegang pinggan..abu ngan cik mak bilas..pastu abg jiang handle kendi ngan cawan.. aku bangun bukak spec..c abu plak take over tempat aku...aku ngan apit hulur2kan pinggan ngan cawan...thalib handle tray ngan periuk...pastu da separuh jalan..tukar shift plak..anum handle bilas2..kak zura handle cawan.."orang tu" bilas2 kat blah blakang..aku handle jag ngan termos nasi..along handle bab susun2... 12.15 camtu abis suma..kitaorang da nak habis tu baru abg jamal ngan joe datang..nasib baik abis cepat..kalau tak mesti c joe jambul buat sibuk..pastu keje jadik lambat.. da siap2 suma abg jiang antar barang kat jonker..1st round..cik mat ngan "orang tu" simbah air kat lantai..kasi bersih skit..kalau tak nanti kene saman...siap suma abg jiang datang amik 2nd round plak..time ni suma da duduk..joe ngan abg jamal nak balik dah..dia ajak anum ngan kak midah tumpang...dorang x nak..ha3.. tak sanggup..abu da balik dulu..dia kata dia datang balik..pesan dia suh bawak helmet anum..kak zura da balik ngan "laki" dia.. abu pun sampai kitaorang pun gerak balik...besok keje macam biasa...sampai umah je..surf jap..pastu tido...x larat dah...

16 July 2008

BaNgKai YaNG BaNGaP

baru abis nengok sindarela..sebal btul la.. tapi makin best citer nye..aku rasa da nak abis da kot citer ni..suma nye da hampir2 terbongkar..

ermm pagi tadi masuk jonker pukul 10.55..paklong,kak midah,kak zura ngan joe bangap da sampai...ermm aku buat tatau je masuk buat hal sendiri..arini mak long x datang..demam lagi kot..ermm pastu jap lagi tu abg jamal sampai..baru balik dari beli barang tuk kedai..ngan function...yee... esok ada function 600 orang makan kat Dewan Hang Tuah..da siap punggah barang suma...dia kasi duit tukar..pastu dia blah..dia pesan suh kira pinggan + cawan tuk function esok..ermm aku ngan kak midah..siapkan bahan2 yang mana boleh buat dulu untuk esok..kak midah kupas halia..aku kutil daun limau perut..pastu titik serai..pastu hiris serai..pastu aku kupas kentang..then potong2kan..kak midah siang ikan..udang..pastu dia kupas bawang..2 beg..cepat btul..aku kopek kerang..adoii azab..musuk metul la...kak zura ngan along g settlekan pinggan mangkuk..sudu garfu cawan senduk suma tuk esok..si joe jambul lalu..aku cakap ngan dia..esok aku nak pegi function.. xmoh duk kedai tau..pastu dia pegi tulis tah ape menatang tah kat meja tu..pastu dia cakap..esok kat hang tuah mall.. ej,abu,amy ngan "orang tu" bangkai btul..aku da cakap tadi xmau duk kat kedai..dia still kasi kat aku..memang bodo nye orang..dia sajer je x nak kasi aku kuar..sedangkan anum bleh ganti tempat aku kat kedai...aku cakap ngan diaa.. "eeehh takde..org xnak duk kedai..xde esok org x datang..amik MC"..pukul 4 aku brambus..malas nak duk lama2..lagipun wiswis a.k.a thalib da sampai..balik tido..pukul 5.15 sampai jonker..anum ngan "orang tu" tgh sibuk mengemas..da xde keje agaknye..sampai alih2 freezer ngan chiller tu...aku x cakap ape2.. aku buat je mana yang bleh buat..pastu aku asingkan sudu ngan garfu separuh.. sbb tadi kak zura kata x cukup..ermm da siap suma..aku g jonker antar sudu garfu..amik tembikai 1 biji..pastu anum pesan suh amik cili masak asam...balik hang tuah mall..abu pun sampai..xde cust sangat..pukul 9 suma ngadap DEBAT...tah ape2 laa dorang ni merapu..buang waktu siaran je..anuar tu..cakap2 pastu kene bahasa balik..xmalu ke?..amy datang..ngan kawan dia.. nak amik gaji..jamal kata pukul 10 dia datang..amy..pukul 9 da sampai..actually dia baru balik kerje..so dia singgah skali..citer pasal kereta dia..abang dia nak angkat esok..tapi c kimie da curik2 pakai kete tu pastu da terlanggar ape tah..dah la kemek..bergaris lagik... amy kata dia pun x tau kimie pakai kete dia..dia kata shiela yang amik kunci kasi kat kimie..haizz..shiela ni pun..aku rasa dorang ni serba salah..ataupun c kimie ni dorang dah kasi muka sebab tu dia besar kepala...amy kata c kimie xnak jumpa dia..amy nak tanye pasal duit repair..dia bleh kata dia xde duit..kalau kene kat aku..ko tunggu aku upah orang patahkan tangan ko je.. pakai pandai..da rosak nak lepas diri plak..binatang btul...ermm lepas pukul 11..orang umno start datang..aku menyampah btul..dia datang sorang demi sorang...pastu order..asik2 air suam...ko antar order orang lain je..mesti "dik air suam satu.." kadang2 kitaorang ni sampai nak letakkan air suam ngna ais kosong 1 jag je kat meje dorang tu..arini aku rasa bosan gile vavi..xtau kenapa..nak cuci cawan pun malas..masa kemas tadi pun..aku still mencuci..malas nak tolong dorang angkat meja...mayb sbb c joe bangap tu cakap tadi aku kene duk hang tuah mall sbb kalau jiang duk hang tuah mall..saper nak bawak van..dia nak bertekak ngan aku.. dia cakap "ko duduk cni..saper nak bawak van kalau jiang kat sini.." aku cakap... "eehh takde..orang da cakap da..duk kedai buat ape..bosan takde customer..BUKANNYE ADA MENIAGA..pegi TUTUP da le.." kepala otak aku asik pk je alasan ape aku nak kasi esok..sbb aku memang xnak datang...biar dia rasa..esok tah macam mana le..aku,abu ngan amy..."orang tu" ada class esok..pukul 10/11 baru dia datang tu...amy da sah2 pukul 12 nak blah..esok keje..aku malas btul ngan c bangap ni..tamak x habis...kerje nak PERFECT tapi dia sendiri. x kusus...bodo..bangap..bebal..sebal..

15 July 2008

BaRRy MaNiLoW - CaN'T SmiLe WiThouT YoU!!

Download Link
Link 1

Lyric
You know I can't smile without you
I can't smile without you
I can't laugh and I can't sing
I'm finding it hard to do anything
You see I feel sad when you're sad
I feel glad when you're glad
If you only knew what I'm going through
I just can't smile without you

You came along just like a song
And brightened my day
Who would have believed that you were part of a dream
Now it all seems light years away

And now you know I can't smile without you
I can't smile without you
I can't laugh and I can't sing
I'm finding it hard to do anything
You see I feel sad when you're sad
I feel glad when you're glad
If you only knew what I'm going through
I just can't smile

Now some people say happiness takes so very long to find
Well, I'm finding it hard leaving your love behind me

And you see I can't smile without you
I can't smile without you
I can't laugh and I can't sing
I'm finding it hard to do anything
You see I feel glad when you're glad
I feel sad when you're sad
If you only knew what I'm going through
I just can't smile without you

HeLLBoY..

arini cuti..
da plan ngan khyra nak kuar arini..huhu..dia sms pagi tadi..dia kata kalau nak bawak kakak dia bleh ke tak...aku cakap ok la kot..sbb kalau kitaorang 2 orang je mesti x bercakap kan..huhu..ermm pukul 10.30 mandi..siap2 suma sampai kul 10.50..kah3 c khyra tepon tanye aku kat mana..aku baru nak kuar rumah..ermm jalan sampai kat depan..ingatkan nak jalan kaki..skali panas plak..bosan btul..da ar pakai baju kaler itam..time aku dah nak sampai kat bus stop tu bas da nak sampai..aku baru nak lari..mamak yang meniaga kat sebelah cc tempat aku keje lama tu panggil..dia tanye nak pegi mana..aku cakap nak pegi hang tuah mall..pastu dia kata dia tumpangkan aku sbb dia on da way lalu sana.. huhu ..slamat..naik kete..aircond lagik..sure khyra ko jeleskan sbb aku xyah susah2 nak jalan kaki..ha3.. sampai hang tuah mall..aku jalan g rahmat teliti..sbb dia kata dia tunggu kat pejabat pos dalam tu.. aku tengok dia takde..aku suh dia tunggu kat luar..dia x pasan msg aku sengal.. aku call dia kata dia kat depan skit..grr masuk air..pastu aku nampak dia ngna kakak dia..pastu kitaorang pun pegi rr pejabat mara..macam2 btul nak kene tulis nama laa..ishh masuk air la..ermm pastu sampai tanye akak tu..pasal pinjaman...dia kata kalau course takde dalam list tu..takde la..xbleh buat pinjaman..pastu dia kata..try tanye MAIM ataupun Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka.. dia kasi number phone skali..pastu kitaorang pun pegi la pekan surabaya..tunggu bus..singgah kat kedai pakcik rahmat tu..aku bli METRO dorang bli air kotak..khyra..ko memang cerewet..haks... air kotak kemek pun xnak..ampesh.. ermm sampai kat ocean..tunggu jap..pastu naik bas..g melaka sentral...ermm jalan2 jap..sempat tu..walaupun da terlambat..g beli stokin aku jap..kaki melecet sbb pakai kasut ketat..pastu tak pakai stokin..bukan sengaja..stokin aku tertinggal..satu kat dalam kasut kat jonker..satu lagi kat dalam kasut kat hang tuah mall.. huhuhu..tengah jalan2 tu..aku perasan ada orang senyum ngan aku..puas aku pk saper..rupa2nye anak mak cik laili krubung..c miera..aku pun senyum r balik..pelik..slalu blagak...macam bagus2..pas da pakai tu..kitaorang jalan kuar..bas panorama tu da penuh..kitaorang naik town bus je..huhu..ermm sampai dataran..kitaorang jalan g carefour macam orang tengah lumba jalan kaki..sempat tu mengutuk orang2 yang jalan depan kitaorang.."kiri kanan kiri kanan.." kah3.. anda paham? xper abaikan..biarkan kami je yang tau.. ha3.. masuk dalam..naik sampai tingkat 5..penat ok..tapi tetap maintain..*maintain ke adaorang tahan dari terkucil..* lalalallaa...beli tiket..nasib sempat..tgk seat x penuh pun..kitaorang amik seat tengah..khyra ngna akak dia g toilet..aku g bli air ngan popcorn..akak dia macam bleh masuk kepala sama je..haha x kekok sangat la.. macam member2 gak..masuk air.. oopps... agak2 akak ko baca ke blog aku eh khyra.. da siap beli suma kitaorang pun masuk..x start lagik..iklan..amik seat..off hst suma...x off pun..silent mode je... ha3.. tekan butang hash lama2.. tuk silentkan phone.. bagi kami2 yang menggunakan sony ericsson.. huhuh senang... best gak la tempat ni..seat best..sound je kurang..macam bingit..bising sangat..sejuk tau hall tu..best..patutnye kene bawak jacket..baru best..citer pun not bad..grafik dia gempak gak la..makhluk2 dia comel..tooth fairy tu....abraham..hak3.. "ice contact"contact lens dia memang xleh blah..*kah3..ayat saper la tu* princess nuala..smart..ermm malaikat maut dia pun smart...cuma kurang puas ati ngan liz..kenapa api dia kaler merah..x best btul..biru baru laa stylo..citer ni best la..klakar pun ada..part paling best..aku rasa time..liz letupkan suma tooth fairy tu.. ngan time red tembak father of nature tu.. smart gile tetiba bandar tu jadik separa hutan..kepada kak ati/yati *lupa la nama ape* lagu dalam citer tu .."i can't smile without you" bukan can't live yer.. huhuhu pas da abis tgk tu..kitaorang jalan2 kat dalam mega mall..ke nama dia? yang kat dataran pahlawan tu la..ada kedai stokin..cantik..nanti nak pergi balik laa nak beli stokin yang ada jari2 tu..tshirt pun banyak..nanti nak carik tshirt coklat tuk pakai 27 aribulan nanti....lepak2 jap..g toilet.. *saddap ok* then kitaorang g makan kat foodcourt mp..khyra makan wantan mee..aku makan sizzling mee..akak khyra makan..ape tah..nasi dalam claypot.. pastu kitaorang jalan..naik bas...huhuhu..aku pulangkan balik duit RM10 yang khyra kasi time beli popcorn tu.. khyra aku nak ko baca ni..jangan pk ape2 dan jangan pk bukan....aku pulangkan sebagai tanda terima kasih kat ko sbb banyak tolong aku..banyak susah2 pasal aku.. biar la aku blanja korang arini..mana tau nanti esok lusa aku susah ko plak tolong aku...tima kasih gak sbb jadik kawan aku..dan tima kasih sbb kuar jalan2 ngan aku..aku pun da lama x kuar jalan kaki ye..naik bas.. da berkurun aku x naik bas tau tak..hehe neway i had a good time tadik..thx again..nanti kalau da duk shah alam kita lepak lagi camni yer.. tu pun kalau ko sudi...tima kasih gak kat kakak ko sebab teman kan kita..kakak ko marah/sakat ko sbb dia sayang ko la.. aku tgk korang bleh get along together ape..hhuhuh aku turun kat hang tuah mall sbb bas tu lalu situ..pastu aku lalu kampung morten..masa aku kat dalam bas tadi..c 5zal msg aku suh call dia..masa tu bising..so aku cakap la nanti aku call..bila aku da call dia plak..dia kata call balik 10 minit kemudian.. sengal.. aku jalan2..naik jambatan..best gak jalan kaki..lama x jalan camni..tapi panas arr.. x tahan.. hhuuhu aku call c 5zal balik..dia kata dia stuju plak nak tinggal ngan aku kat shah alam..masuk air laa dia ni.. aritu xnak cakap..aku da cancel suma baru nak cakap..aku cakap xbleh da.. da cancel suma...seboleh2 dia suh aku masuk 28 ni..dia kata dia da cakap ngan mak dia da pun..ishh. .budak ni..sebal bleh tahan..aku cakap nanti aku call balik..sampai rumah..landing kat sofa jap..pastu call dia balik..jahanan duit aku RM 7 call dia..aku ckp aku masuk lepas raya je la..ermm pastu makan nasi..pastu tertido...bangun..mandi..pastu surf.. mengupdate blog aku ni ha... haha sorry suma citer tertunda..bahan ada..masa je takde...k arr nak tido..esok nak keje..oh ya..tadi "orang tu" on9 kah3.. dia kasi msg..pastu aku cakap ar.. "masuk air" dia balas.."ko masuk air" pastu terus senyap..memang masuk air budak ni...haha.. Challoosz!!

waktu skarang : 1.41 am
tengah dengar : Barry Manilow - Can't Smile Without You *hahaha*
tengah minum : 100 Plus
tengah pakai : tshirt POLICE ngan suar beli kat jonker
tengah sms dengan? xde saper pong...tadi chat ngan adeq ngan ieja je..sms ngan khyra pastu dia ilang..tido la tu.. sengal

SMK TuN TuaH!!

ahad
arini bangun kul 7.00 pagi.. yer...tido pukul 3.00 banguk kul 7.00.. 4 jam je tido...bangun mandi..pastu siap2..anum msg..dia tanye "da pegi umah mak long ke blum.."aku cakap "blum"...dia cakap "ok..aku g antar midah jap"... aku suh dia tunggu kat jonker..pastu aku pun gerak..sampai jonker..pintu tutup lagi.. blum sampai...aku tunggu..5 minit baru dorang sampai.. kak midah cakap "ape mimpi ko masuk pagi ni.." aku cakap kene pegi umah mak long..pastu kitaorang pun gerak arr....sampai je..masuk tgk2 beehoon suma da siap isi..mami munah ngan mai dah isi..aku masuk je mami munah kata..budak pencetus krisis..budak ada masalah krisis identiti..kah3 aku senyum jer.. kitaorang tolong tutup styrofoam beehoon tu..then letak dalam plastik beg je..pastu tolong ikat air teh o.. pagi 70 bungkus je..senang..da siap suma...abg joe sampai angkat bawak pergi..abg jamal datang tadi dia pesan suh amik barang kat pasar besar..pastu g beli kobis kat mydin..ermm pukul 9 camtu aku ajak anum teman..sbb pastu kitaorang kene pegi jonker bungkus air plak...pegi pasar..amik barang..pastu g mydin..anum g beli..nasib baik anum ada..kalau tak macammana aku nak bawak suma barang..dengan bawang putih..bunga kantan..sawi..kangkung...pastu kobis lagik..sampai jonker..makan dulu..pastu call orang ice.. suh datang antar..kitaorang makan dulu..nasi lemak ngan beehoon..kitaorang yang tadi da makan pun makan lagi..abislaaa batal diet aku..pastu mak long tepon anum..dia pesan suh buat air manis skit...pastu letak air batu lebih..sbb dorang nak makan tengah hari..lepas da bungkus letak dalam plastik..1 plastick 55 bungkus air.. so kitaorang pun bancuh la air manis..pastu duk 4 orang...kak zura isi ais..aku isi air..kakmidah ngna anum ikat..punyala bosan..bayangkan.. 300 bungkus nak kene ikat..abis jari2 aku suma merah sbb air sirap tu...da macam pakai inai dah..da bungkus2.. tinggal 100 bungkus terakhir tu..joe jambul datang.. aku cukup menyampah kalau buat keje dia ada..mesti ada yang tak kena..dia kata apasal isi ais banyak2..mana ais tak abis.. kitaorang da guna 5 bungkus ais..pastu kitaorang cakap la mak long suh buat air manis skit pastu letak ais lebih..pastu dia rasa air tu..pastu dia membebel apasal buat manis..aku cakap ar.. "kitaorang ni da serba salah..tatau nak dengar cakap saper..yang sorang cakap camni..yang sorang cakap macam ni..abg joe cakap le dengan mak long sendiri.." pastu dia membebel lagi..dia cakap..korang tatau rasa..dia ada sini ke.. korang rasa le.. aku malas btul nak layan..suma2 da bengang ngan dia..anum malas nak panjang2..dia dengar kitaorang bertekak dia cakap " ssshhhhhhH" tu je..aku malas nak layan..ada ke patut..air manis melekat camtu..dia letak ais 2 ketul je.. nak mampos ke ape..dia ni jenis..nak buat keje tapi tak kusus..tak betul..bodo bangap bebal suma dia la..x sedar..pastu time nak angkat air masuk van..dia memekak lagi..dia kata apasal letak air banyak2 dalam 1 beg plastik..macamana dia nak angkat kat sana nanti..da satu keje lagi..kene keluarkan separuh..dia ni memang bangkai hidup btul.. da siap suma kitaorang g umah mak long.. sampai je..mami munah cakap.."budak pencetus krisis da balik..dia ni macam PKR..asik2 krisis.." kah3.. aku cakap.."saya tak krisis identiti..orang yang tgk yang krisis.." hahaha.. dia still cakap.."tapi kamu tu yang buat orang krisis..pencetus krisis.."pastu tolong mai ngan thalib tengah isi nasi ngan kuah..bungkus.. 300 jugak..thalib isi nasi..aku isi kuah pastu tutup.. mai susun dalam beg..anum bungkus kuah.. aku memang x paham ngan joe jambul ni..dia slalu nak tunjuk yang dia tu lagi bagus dari suma orang laa aku rasa..dia tgk thalib isi lambat skit..dia wat semak amik nasik tu letak kat bawah..pastu dia isi..da satu keje.. nak membongkok nak amik nasik kat dia..letak kat atas isi kuah pastu pack..memang keje bodo..pastu da buat..buat sekerat jalan..b*b* btul..takde masalah carik masalah..da siap suma..pastu lepak jap..dia kata petang kang aku ngan anum kene pegi smk tun tuah setting pinggan vip..dia kata vip suma perempuan...dia kata pukul 4 makan..pukul 2.30 kitaorang da start bungkus air teh o..aku,mak long,anum ngan "orang tu" siap suma..pastu lepak2 jap.. mami munah tengah jahit langsir,sarung tilam ngan sarung bantal..tadi dia da settle kan pasal alas meja suma..huhuh..mami maya sibuk ngan pasal hantaran..mami maya ni mama hamdan nye bini..dia ni..anak da 4/5 tapi badan cam budak baru abis skolah menengah..solid..perangai dia pun skali imbas aku tgk..bukan calang2..mulut wajib lazer..tgk cara dia cakap da tau..mestinye..kak zura pun cakap dia penah tegur kak zura...mama hamdan gile baik..tadi dia pakai motor aku..aku cakap ar..sajer2 je.. "ehem..pinjam tu tgk2 kan minyak eh.. minyak da abis da tu.." haha dia kata "BERES"....pukul 5 baru joe jambul datang amik kitaorang..pastu dia buatkan kecoh2 dia..sengal..sampai smk tun tuah..kitaorang keluarkan barang2..pastu tanye setting2.. cik ali,abg kelana,abg asbi,abg leman suma da kat sana..tgk orang main bola.. cik ali kene handle karaoke..yang lain2 tu main bola tuk tengkera team alaaa dapat tempat ke3..bosan btul lols.. ermm ada sorang abg tu macam abg leman..anum kata "kembar" kah3.. memang sama..buat lawak..ketawa..adoi pecah prut kat sana...ada orang tengah karaoke..dia jerit buka main kuat lagi.. "EEEWAAAAAA" kah3.. suma pandang dia..da siap setting kitaorang lepak tgk bola..yee aku tgk bola..walaupun kureng suka...da takde bende nak tgk..pastu ada plak 2 orang sebal ni pegi amik air teh tuk vip kat depan aku ngan anum..aku cakap ngan anum g cakap..dia xnak..amik ko..lepak dia amik..sorang2 datang amik..da xleh wat ape..diam je la..aku menyampah btul ngan orang x paham bahasa..dia x puas ati sebab ada beehoon kat situ..dia bleh datang balik amik..kalau ikutkan ati aku da lama kene maki..macam kebulur gile b*b*.. kat rumah dorang bini x masak ke ape..ke makan pasir? pastu ada plak sesi karaoke VIP.. datuk latiff nyanyi..kah3..bukan senang nak dengar.. macam orang baca syair je..klakar btul..sengal..da siap suma kemas skit2..sbb table vip ada orang duduk lagi.. kitaorang ckp ngan joe jambul..arini xyah masuk jonker la sbb da lambat..ada pasar malam..nanti xleh masuk dalam..letak motor takut ilang plak..pastu dia call jamal..tadi mak ngah da tepon jamal cakap hang tuah mall xyah bukak..kah3..ni cakap xyah masuk plak.. hoho memang saja..pastu joe ckp x yah masuk bleh..nak masuk pun bleh.. aku cakap.."masuk x masuk gaji tetap jalan.." pastu anum cakap "baik xyah masuk..tido lagi bagus..dia potong gaji aku..siap dia.." so kitaorang pun xnak masuk laa..baik tido..penat..pagi da le pagi2 da bangun..sampai umah mak long..da sunyi sepi..suma da takde..da balik..kalau x..punyala riuh..ngan anak2 buah mak long..tadi..mami munah ada..mak ngah ada..mami maya ada..mami peah ada..dorang kemas umah mak long sbb lagi 2 minggu je majlis nak diadakan..theme of the day..BROWN..yes coklat..everything akan warna coklat..rumah..langsir..alas meja sarung bantal..tilam..dinding rumah..suma nye coklat..sampai baju kaum keluarga pun coklat..mai baru bli baju..kaler coklat..aku da tempah itam..so xbleh tarik dah.. ahaha..kalau nak pun nanti bli tshirt coklat je..takkan kendarat tengah2 hari buta nak pakai baju melayu plak.. lepak ngan mai kejap..dia tengah kemas bilik dia..pastu settle kan pinggan tadi..pastu balik..nak balik tu..aku nak gerak.."orang tu" tarik motor aku..sengal..3 kali aku nak gerak..3 kali jugakla dia tarik..sebal..tgh2 bawak tu aku tgk meter minyak aku..kat F terlebih lah tu..mama hamdan isi FULL yer.. full... dia pakai kejap je pun dia isi full..sampai rumah..terus baring kat sofa..ingatkan nak tgk jangan lupa lirik..skali da pergi..jangan lupa tido..terus tido..sampai 11.55 tersedar.. aku nak kene pegi jonker amik duit yang guna tadi..RM30 duit aku tu..esok nak kuar xde duit plak....paiseh..sampai je..suma da tutup..kak zura ngan along kat depan..bangkai btul..pastu balik..tido balik...

14 July 2008

UmNOs Vs LcS

sabtu 12/7/08

arini masuk pagi...kak midah da sampai..aku datang..time tu mak long da sampai..arini ada catering 12 orang tu..aku sampai aku terus setting pinggan ngan barang catering..pastu kak zura datang...kak midah kata "kuarkan tepon depan dia pasut cakap pukul brapa dia datang.." aku pun keluarkan la..tunggu dia lalu...lambat btul..pastu aku jengah dia..abg zaini pun blah..pastu dia membebel sendiri..yang aku dengar "bodoh nye laki" x silap aku le..aku pun cakap ar.. "10.45" dia wat bodo je dia masuk pastu dia buatkan kesialan dia..dia x tegur..suma orang.. dia buat hal dia..membatu..xmau cakap..aku cakap ngan kak midah.."masalah rumah tangga...malas nak layan" pastu buat r keje sendiri..kak midah cakap ngan dia pun dia buat tatau..dia senyap..dia angguk dia geleng..tu je..cakap banyak2 takde..pastu dia asik duk kat depan..dia duk kat batu tepi TWENTY tu.. aku malas nak layan kerenah dia..aku lepak ngan mak long..mak long tanye "apasal tu" aku cakap "tah malas nak campur mak long.." kak midah kata .." cemburu terlebih..susah.." along sampai...dia lepak kat depan..da kene le tu..2 orang terlebih feeling duduk together..memang seswai kan....smalam mama hamdan datang..jual kain sutera timbul..RM140 sepasang..ada kebaya..ada telekung..suma dari Bandung Indonesia.. pukul 3 aku terus blah..aku x cakap pun ngan kak zura..malas nak layan.. balik tido..sampai terlebih2.. pukul 4.45 baru aku sampai hang tuah mall...petang2 takde orang sangat...ermm apit sampai..lepak2..pastu kitaorang tgk Jangan Lupa Lirik..macam2 gelagat..tapi yang paling tak bleh blah..skrip.. "saya yakin betul..saya pilih..." tolong la weh..naik bosan tiap2 minggu dengar ayat yang sama..x bleh blah sungguh..." pastu orang umno start datang..macam biasa.. skit skit..sorang sorang..pastu lama2 sampai sambung 6 table kat row blakang tu..suma umno..pastu 30 minit lepas tu plak..bencana datang..30 bijik motor LC datang..order belambak2..dah ar aku buat air sorang2..nasib baik anum tolong..tu pun mula2 xpat tolong sbb order burger lagi...da ar lan x masuk keje lagi..dia nak kene settlekan pasal practical dia kat JKR dulu.. apit ngan anum amik order...sampai terpaksa buat ari panas guna glass panjang tu sbb cawan kaca abis..berkepau tempat aku..air x abis2...

aku benci orang2 yang keje kat jonker..dorang da abis sana..datang kat kitaorang.. langsung xnak tolong..abg jiang datang dia tgk aku buat air..pastu dia tanye order air banyak tak..time tu aku tgh pk ape nak buat..aku cakap ar..."air ape tadi eh.." pastu dia terus cakap.."da takde paper kan.." pastu dia terus blah g tgk tv.. amy? lagi rr.. nampak muka kat depan pun xde..duk blakang je..dia tunggu apit...apit pun x brani balik sbb dia tau ramai..kalau dia balik nanti tinggal aku ngan anum je amik order..kak zura pun sama..duduk kat blakang..datang wat semak nak suh orang buatkan makanan tuk dia..dia cakap ngan "orang tu".."orang tu" buat tatau je..dia da le tengah bengang order banyak..duk dapur..panas..pastu kak zura buat2 cakap ngan anum.."num akak balik dulu ar.. jalan kaki.." kononnye biarla anum sukarela antar dia balik..dia tatau kitaorang da penat gile..aku pun malas nak tanye kang aku plak kene antar..aku da malas nak layan dia..time "laki"dia ada..kita dia tak penah nak lepak lagi..time "laki" dia takde baru nak carik..last2 amy antar dia balik..sbb abg joe pun x larat nak antar dia balik...since amy lalu sana..abg joe suh tumpangkan dia..balik terus tido..sbb sepatutnya arini kitaorang kene balik awal sbb esok pagi2 nak kene pegi umah mak long ada function..mak long x sihat plak..kitaorang kene tolong packing makanan kat umah dia..last2..pukul 3 baru balik...sengal btul..balik terus tido.. x larat...........................................

R - J

rabu-jumaat 9-11/7/2008

rabu
xbanyak bende yang jadik..macam biasa..kerja cam biasa je.. ermm..rabu tu hujan..dari pukul 7 sampai 12 renyai2..memang x leh meniaga..xde orang.. ada pun regular customer..kitaorang pun duk lepak je kat luar..abg joe ada time tu..dia tgk pun memang takleh meniaga..kul 12 dia nak blah..dia pesan 12.30 takde orang kemas je..dia pun keluar..suma start kemas.. kah3.."orang tu" kata.. "12 sete"...kemas.. "ngah" tu da siap balik..sengal..dia kalau pasal kemas2..balik ni memang no 1.. pantang dengar perkataan "KEMAS" kejap je siap..balik..surf2 skit pastu tido..
khamis
sama gak..x banyak bende..jadik..ker aku da lupa..ha3..oh..lupa..orang ptpl tu da tepon aku..aku tanye arr ape yang aku nak tau..dia kata. .kalau masuk sem pendek ni..register 28 aribulan julai..pastu 29,30,31 orentasi..pastu 1 haribulan start class..sampai 1 minggu sebelum raya..pastu start cuti 1 bulan.. pastu baru ada class balik..so aku ingatkan aku nak masuk la..pastu aku call apiez..dia macam biasa rr jawapan dia.. "nanti aku pk.." tu je..aku pun malas dah nak cakap ape lagi..aku call 5zal..dia kata dia da sewa ngan budak2 class dia..ermm lagipun dia cakap betul gak...kalau aku stay kat sek 7 tu azab nanti..nak pegi kolej naik bas dah tu kene naik awal..+ terpaksa tunggu ngan budak uitm..budak2 dia da le ramai..nanti penuh plak..aku tepon khyra..tanye camana..pastu dia cakap masuk je..dia suh stay kat hostel dulu..hello-.- i will never ever go in tat hostel ok..so aku pun duk pening pk macam2..aku da msg kak ana suh dia carikkan rumah..aku dah suh apiez amikkan no tuan rumah kat flat dia tu..aku da bincang ngan mak aku da pun...aku cakap..carik rumah pastu bayar depo..nanti kalau ada budak2 nak sewa..aku amik la..deposit 2 bulan dari dorang..then aku masuk dalam buku bank balik..dia kata ok..tapi dia risau kalau2 xde orang sewa nanti bulan berikutnye kene bayar lagi sendiri...kalau ckit takpe..ini depo 2 bulan pun agak2 dalam 1000-2000.. bulan2 800-100 tak ke maut..sia2 je kene maki nanti..aku malas nak pk lagi aku matikan air je..aku masuk lepas raya..lagipun leceh sbb nanti 27 aribulan ada kerje kahwin kat rumah mak long.. abg zaid kawin..pastu 28 aribulan nak pergi daftar..kan susah..pastu pasal computer aku tak settle lagi...streamyx tu aku check dia kata..kalau nak potong pun kene 1 tahun..aku masuk aritu dalam bulan 10/11 camtu...ermm aku msg kak ana balik..cakap xyah carikan..aku matikan cerita..baru tenang skit kepala otak aku..
jumaat
masuk jonker cam biasa..abg jamal pesan bli barang kat tong hup..sampai..kak zura da setting barang suma..aku datang lambat..sajer je..bosan ari2 aku yang kene amik barang..dia tau mengarah je...ada satu hari tu dia asik2 suh aku..sampai kak midah marah dia..kak midah pesan ngan aku jangan ikutkan sangat dia tu..lagi ko layan lagi dia suka..petang masuk hang tuah mall..apit masuk arini..lama x jumpa dia..last week dia balik kampung..huuh apit kata aku da "kecik" skit.. haha sajer je menyakat aku..sengal..orang umno kalau datang makan memang sebal..sengal dan masuk air..dorang datang macam berak terkincit tau..sikit2 datang.. lepas sorang...sorang..pastu bila ko amik order..dorang x nak cakap skali..bila ko da antar baru dia cakap.. "dik,air suam 1." "dik,ais kosong 1" bangkai nye manusia..xde keje..menyusahkan orang je...apit sampai bengang.. huhu.. balik..tido...